fbpx

Anonymousi kritizirali doniranje za Notre-Dame. Papi poslali posebnu poruku (VIDEO)

Nakon što je poznatu stoljetnu katedralu Notre-Dame u Parizu zahvatio požar te uništio staro krovište i uzrokovao rušenje tornja, u medijima je objavljena informacija da se samo u nekoliko dana za obnovu crkve prikupilo više od milijardu dolara.

Za financiranje rekonstrukcije katedrale nisu donirale samo razne države već i mnogi bogataši, odnosno privatne kompanije ili sami pojedinci. Tako su velik dio sredstava prikupili vlasnici i čelni ljudi LVMH-a, Guccija i L’Oreala. Čak je i kompanija Disney, koja je napravila svima poznati animirani film Zvonar crkve Notre-Dame, donirala 5 milijuna dolara.

Kritike na račun licemjerja

No na društvenim mrežama ubrzo su se pojavile kritike na račun takvih donacija. Kao što smo već pisali na Indexu, takve donacije neki su prozvali licemjernima i krivo usmjerenima.

U tom smislu, oglasila se i poznata hakerska grupa Anonymous. Na društvenim mrežama objavila je poruku svim milijarderima te ih upitala zašto im nisu u jednakoj mjeri važni i životi običnih ljudi.

“Za vas stotine milijuna dolara predstavlja samo džeparac“

“Pozdrav stanovnicima svijeta. Ovo je poruka svim milijarderima koji su obećali donirati novac za obnovu katedrale Notre-Dame u Parizu. Kompanije poput Guccija, Applea i ostalih zavjetovale su se da će financijski pomoći rekonstrukciji crkve, ali istovremeno u tišini promatraju siromaštvo, beskućnike ili uništenje okoliša“, poručila je skupina Anonymous.

“Apeliramo na vašu humanost i nadamo se da ćete smoći hrabrosti pomoći na način koji će uznemiriti klasnu strukturu od koje profitirate. Tražimo li previše? Ovog ste tjedna dokazali koliko velika srca imate i koliko su vam duboki džepovi. Vaš se doprinos čini nevjerojatnim za većinu građana svijeta koji žive od plaće do plaće te ne mogu ni zamisliti kako bi mogli potrošiti prikupljene iznose. Za vas stotine milijuna dolara predstavljaju samo džeparac. Lijepo je da ste posegnuli u džepove u svrhu obnove katedrale, ali se sada cijeli svijet pita zašto ne napravite tako nešto kada su u pitanju ljudski životi“, dodali su.

Posebno se obratili milijarderu – Papi

“Ovo selektivno dobročinstvo otvorilo je oči ljudima diljem svijeta i ukazalo im na krivo usmjerene prioritete vladajuće klase. Sad je jasno da su vam važniji simboli vaše kulturne moći nego ljudski životi ili planet na kojem živimo“, kazali su.

“Naša izjava nije prijetnja. Već ste pokazali svoje pravo lice. Umjesto toga, apeliramo na vašu humanost, na ostatke vaše duše. Također, htjeli bismo poslati posebnu poruku jednom milijarderu – Papi, vođi Katoličke crkve. Nitko ne zna koja se suma novca nalazi u Vatikanu. Katedrala Notre-Dame jedna je od najvažnijih povijesnih znamenitosti najbogatije organizacije na svijetu. Stoga, zašto se crkva ne obnavlja novcem iz Vatikana?“ upitali su iz grupe Anonymous.