fbpx

Audi predstavio novi S6 i S7 – za Europu dizeli, za SAD benzinci

Audi S6 i S7 Sportback postaju dostupni s “mild-hybrid” sustavom kojeg čine 3,0-litreni V6 TDI i 48-voltni elektromotor. Zanimljivo je kako je za SAD Audi pripremio iste inačice, ali s benzincima. Najveća snaga koju S6 i S7 Sportback razvijaju je 350 KS i 700 Nm okretnog momenta. Za prijenos snage brine se osmerostupanjski mjenjač, a pogon na sve kotače je, dakako, sastavni dio svakog primjerka. Brzina je elektronički limitirana na 250 km/h, a ubrzanje do stotke traje svega 5,1 sekundu.

Audi tvrdi da električni kompresor u potpunosti rješava problem turbo-rupe i motor zbog toga ima pravi oštar odziv kakav biste očekivali od atmosferskog motora. Električni je kompresor između cilindara, na vrhu motora i spojen je između hladnjaka stlačenog zraka i turbokompresora. U normalnom režimu ne radi, već se putem posebnog ventila usisani zrak preusmjerava mimo njega, no u trenutku kada turbokompresor ne daje najvišu efikasnost, uključuje se i kompresor u potpunosti otklanja osnovnu manu turbopunjača. Naime, njegova je efikasnost na užem dijelu broja okretaja i ovo tehničko rješenje otklanja problem u potpunosti.

Hibridni sustav sastoji se od 48-voltnog alternatora/elektropokretača i litijske baterije. To omogućuje bolje rezultate kod potrošnje goriva, a sve uz pomoć rekuperacije kinetičke energije. naime, tijekom usporavanja, moguće je punjenje baterije sa 8 kW.

Poboljšanja ovjesa i šasije u odnosu na klasične modele donosi bolje performanse i puno više užitka u vožnji. Tu su sportski ovjes, progresivni upravljač, sustav elektronske kontrole ovjesa koji djeluje i na pogon i na amortizere odnosno njihovu tvrdoću. Sastavni dio novih modela je i upravljiva stražnja osovina, baš kao i keramičke kočnice. Čeljusti su šesteroklipne, kotači promjera 20 cola, a S-Line unutrašnja i vanjska vizualna oprema dovoljno agresivna da se i S6 i S7 potpuno izdvoje iz mase automobila na cesti.