fbpx

DORH izgubio na Vrhovnom sudu, HBOR će morati objaviti sve o kreditima Agrokoru

Državno odvjetnišvo (DORH) i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) izgubili su na Vrhovnom sudu, što znači da će HBOR napokon morati objaviti detalje svojih kredita, među kojima su i oni Agrokorovi.

Podsjetimo, DORH je uputio Vrhovnom sudu zahtjev za izvanredno preispitivanje zakonitosti pravomoćne presude kojom se odobrava pristup popisu svih korisnika i iznosa kredita HBOR-a tijekom prva četiri mjeseca 2017. godine. Zahtjev DORH-a upućen je nakon pravomoćne presude Visokog upravnog suda kojom je u sporu HBOR-a i Povjerenika za informiranje odbijen tužbeni zahtjev HBOR-a te je bilo presuđeno da se zagrebačkom poduzetniku Hrvoju Šimiću odobrava pravo na pristup preslici svih korisnika i iznosa kredita te banke u navedenom razdoblju.

DORH stao u zaštitu tajnovitosti HBOR-a, Vrhovni sud im objasnio da se radi o javnom novcu

DORH je stao u zaštitu HBOR-a tvrdeći kako je riječ o bankarskoj tajni, no Vrhovni sud tvrdi da HBOR dobiva novac iz proračuna te da za to tijelo ne bi trebalo biti iznimaka u smislu transparentnosti podataka.

“Po ocjeni ovog suda, sredstva iz Državnog proračuna RH-a spadaju u javna sredstva i na iste se u svakom slučaju primjenjuju odredbe članka Zakona o pravu na pristup informacijama. U konkretnom slučaju utvrđeno je da navedene informacije ne predstavljaju klasificirane podatke te da su iste dostupne javnosti”, stoji u presudi Vrhovnog suda.

DORH nikad nije objasnio zašto je u ovom slučaju stao u obranu HBOR-a i inzistirao na tome da krediti ostanu tajna.