Gradionica o parku Vruljica – cilj oživjeti gotovo 5 ha parka u srcu grada

Društva arhitekata, Grad Zadara i udruga Eko-Zadar najavljuju treću po redu Gradionicu. Tema je gradski park Vruljica, a sudionici mogu biti arhitekti, krajobrazni arhitekti, urbanisti, dizajneri, geografi, sociolozi, komunikolozi i ekonomisti.

Svi zaninteresirani za sudjelovanje mogu se do 20. svibnja prijaviti na adresu prijava@gradionica.info. Cilj je kroz trodnevne aktivnosti, razmjenu znanja sudionika različitih struka i aktivnim sudjelovanjem građana, dati poticaj planiranju, projektiranju i mogućim intervencijama u prostoru, istražiti potencijale i dobiti raznolika rješenja korištenja i aktivacije prostora, navode organizatori. Vruljica se prostire na gotovo 5 ha, a ovom se radionicom želi se oživjeti ovaj gradski park.
Izložbe i prezentacije biti će u sklopu festivala KvartArt.

S posebnim uzbuđenjem najavljujemo treću po redu Gradionicu u organizaciji Društva arhitekata Zadra, Grada Zadra i udruge Eko-Zadar!

Tema je gradski park Vruljica – prostor susreta svih generacija! Kao i prijašnjih godina, sudionici mogu biti arhitekti, krajobrazni arhitekti, urbanisti, dizajneri, geografi, sociolozi, komunikolozi i ekonomisti.

Izložbe i prezentacije biti će u sklopu festivala KvartArt.

Sve zainteresirane sudionike molimo prijave šaljite na e-mail adresu: prijava@gradionica.info (ime / prezime / zanimanje / mob) do zaključno 20. svibnja​ ili do popunjavanja kvote.​

OBUHVAT
Za park Vruljica ne možemo reći da je potpuno zapušten gradski prostor, ali je svakako marginaliziran i nedovoljno korišten. U svijesti građana park se odnosi samo na mali dio uz potok i dječji vrtić, ali površina Vruljice zapravo je puno veća – gotovo 5 ha! Ova će radionica ispitivati načine aktivacije parka, a proizvodi radionice moraju biti jednostavna, kreativna, ekonomična i odvažna rješenja ili instalacije.

CILJEVI
Kao i do sada, kroz trodnevne intenzivne aktivnosti, razmjenu znanja sudionika različitih struka i aktivnim sudjelovanjem građana cilj je dati poticaj planiranju, projektiranju i mogućim intervencijama u prostoru, istražiti potencijale i dobiti raznolika rješenja korištenja i aktivacije prostora.

Osim toga, cilj je i osvješćivanje gradskih vlasti, građana i šire javnosti o postojanju zapuštenih prostora unutar strukture gradskog tkiva te njihovo „vraćanje“ građanima na korištenje.

REZULTATI
Očekujemo kako će kreativne interdisciplinarne radne grupe svojim prijedlozima stvoriti podlogu za daljnje promišljanje prostora. Prezentacija i javna izložba privući će i senzibilizirati struku, građane i različite interesne skupine za ovaj prostor i potaknuti moguću raspravu pa i buduće projekte i natječaje. Očekujemo kako će se kroz raznolike prijedloge, završnu izložbu i prezentaciju u sklopu festivala ulične umjetnosti i kulture KvartArt Zadar te realizaciju najboljih radova stvoriti plodno tlo za aktivaciju i drugih sličnih prostora u gradu.

MJESTO ODRŽAVANJA
Park Vruljica
COIN Coworking Zadar (2. kat, Put Murvice 16)

TERMIN ODRŽAVANJA

24. – 26. svibnja 2019.

INTERNET STRANICE

www.gradionica.info

www.zda.hr

www.kvartart-zadar.com