KOLAKUŠIĆ Moj cilj je očistiti Hrvatsku od zla

Gost Gost N1 studija uživo bio je sudac Trgovačkog suda u Zagrebu i predsjednik Udruge Antikorupcija Mislav Kolakušić. Transkript njegovog gostovanja prenosimo s N1

Usred kampanje za europske izbore odlučili ste se na još jednu kaznenu prijavu u sferi pravosuđa, protiv predsjednika suda na kojem radite, Nine Radića. Zašto?

Da bi pravosuđe moglo funkcionirati i moglo ostvarivati svoju ulogu ono mora biti odijeljeno od manipulacije. Mi imamo uvedenu automatsku dodjelu predmeta, no na hrvatski način. Predmet dođe na sud i softver na temelju unaprijed određenih parametara daje sucu predmet. Tu postoji iznimka da predmet može doći isključivo jednom, unaprijed određenom sucu.

Zašto je omogućena ta iznimka?

Da bi određeni krivci mogli ostati nedužni, da bi neki mogli unaprijed dobiti. Samo kada točno odaberete suca s kojim ste u dobrim odnosima, samo tada možete biti sigurni u ishod. Vi nekoliko sudaca možete popuniti najjednostavnijim predmetima i oni normu srede za nekoliko dana, a neposlušnima, koji nisu poput tri majmuna, dajete najteže. Manipulacija predmetima je smrt Hrvatske.

Radi se o utjecaju na dodjelu predmeta, u razdoblju od dvije godine 7113 predmeta je bilo podijeljeno tako da ih je mogao dobiti samo jedan sudac. Ukupno je sporova na sudu bilo negdje oko 50, 60 tisuća.

Neki bi mogli reći da se svetite?

Meni je oduzeto 300 predmeta od kojih je većina bila pred dovršetkom, sucu koji će samo ”kliknuti’ i opet je bila dodjela s iznimkom. I na takav način će netko u par dana ostvariti 50, 60 posto norme. Moj cilj je očistiti Hrvatsku od sveg tog zla. Korupcija je problem u svim dijelovima društva.

Zašto je zakonodavac osmislio tu iznimku?

Zakon daje ovlasti ministru pravosuđa da donese pravilnik, on ga donese. Iznimka je opravdana da ako je slučaj pao na drugom stupnju da se vraća sucu koji ga je imao na prvom. Kako onda takvu možemo opravdati takvu dodjelu ako slučaj prvi put dolazi na sud? Nikako!

Hrvatska ne bi mogla biti opljačkana bez ovakvog načina funkcioniranja pravosuđa.

Zašto tek sada iznosite te brojke?

Tek sada smo otkrili tu mogućnost, da se to može vidjeti, bilo je dobro skriveno.

Prema posljednjim anketama za izbore za Europski parlament vaša lista je nešto ispod praga.

Te ankete nemaju nikakve veze ni s realnošću niti sa stvarnošću. Proveli smo svoje ankete, one pokazuju nešto sasvim drugo, tri mandata i mi vjerujemo u to.