fbpx

O PROGLAŠENJU ISLJUČIVOG GOSPODARSKOG POJASA Most će u Europskom parlamentu zastupati zaštitu našeg mora, okoliša, podmorja i ribara

Na današnjoj konferenciji za novinare u Zadru kandidati Mosta za Europski parlament Miro Bulj, Ines Strenja i Ivan Matić istaknuli su kako je sutra na raspravi u Hrvatskom saboru Mostov Prijedlog odluke o proglašenju Isključivog gospodarskog pojasa, za što se Most zalaže i u svom programu za EU izbore.


“Napokon je na raspravi naš Prijedlog odluke o proglašenju Isključivog gospodarskog pojasa, što smo čekali 14 mjeseci, od 19. veljače 2018. Prikupili smo 31 potpis saborskih zastupnika oporbe i tako uspjeli da iz ladice izvuku  ovaj prijedlog. Vlada tvrdi da nećemo imati nikakve koristi od proglašenje IGP-a, jer je to odraz HDZ-ove politike nezamjeranja u Europskom parlamentu i njihovom prijatelju Antoniu Tajaniju. Isključivi gospodarski pojas je pitanje budućnosti Hrvatske, zaštite Jadrana, našeg okoliša, našeg ribara, podmorja. Sad bi žrtvovali budućnost naše djece i Jadransko more, a sve zbog svoje politike nezamjeranja i radi svojih karijera”, rekao je saborski zastupnik Miro Bulj.

Saborska zastupnica Ines Strenja istaknula je kako Most uporno inzistira na potrebi proglašenja isključivog gospodarskog pojasa i traži proglašenje svih suverenih prava koja RH ima pravo proglasiti prema Konvenciji UN-a o pravu mora iz 1982. godine.


“Riječ je o morskom prostoru površine oko 24 tisuće četvornih kilometara. Zato se Most i u svom programu za Europski parlament zalaže za proglašenje isključivog gospodarskog pojasa i ravnopravnost za hrvatske ribare. Tu je i preporuka Europske komisije svim državama članicama da proglase ovakve pojaseve s ciljem zaštite morskih resursa, a većina zemalja, ne samo na Sredozemlju, to je i učinila. U europskom parlamentu ćemo promovirati politiku proglašenja gospodarskih pojaseva s ciljem zaštite morskih resursa, boljeg nadzora mora i smanjenja opasnosti od havarija. Zalagat ćemo se da ribari iz cijele Europske unije imaju jednake prilike”, rekla je Ines Strenja.

Županijski vijećnik Mosta Ivan Matić naglasio je koristi od proglašenja IGP-a.
“Jadransko more je prirodno bogatstvo i nacionalni resurs kojega moramo sačuvati radi sebe, ali i radi budućih generacija. Koristi od proglašenja IGP-a su značajne, a mi se oslanjamo na studiju Europske komisije iz 2013., koja je predvidjela povećane koristi, prvenstveno ekonomske i ekološke, vezane uz zaštitu okoliša. Republika Hrvatska kao turistička zemlja, u kojoj turizam zauzima 20 posto BDP-a itekako ima interes za proglašenje Isključivog gospodarskog pojasa, a održivost ribarstva Mostov je prioritet”, istaknuo je Matić.