POLICIJA POTVRDILA Kaznene prijave protiv Sterle, Medića i Kolundžića – lažnim dokumentima su varali na državnim poticajima za stočare!

Policijski službenici Odjela gospodarskog kriminaliteta zadarske Policijske uprave u koordinaciji s Općinskim državnim odvjetništvom u Zadru dovršili su kriminalističko istraživanje nad tri osobe radi počinjenja kaznenih djela protiv gospodarstva – subvencijske prijevare i krivotvorenja službene ili poslovne isprave, te kaznenog djela krivotvorenja isprave, prenosi Zadarski.hr

Portal Zadarski.hr u nedjelju je već objavio da je riječ o direktorici tvrtke Vigens Invest Elviri Sterle (53) i njenom poslovnom partneru Venciju Mediću (71) iz Zadra, te Miroslavu Kolundžiću (59) iz Gračaca.

Policija sumnjiči Sterle da je kao vlasnica i odgovorna osoba Vigens Investa u razdoblju od srpnja 2015. do lipnja 2016. godine u cilju pribavljanja nepripadne imovinske koristi za svoje društvo kroz državne potpore, ukupno u dva navrata sastavila te svojim potpisom i pečatom društva ovjerila zahtjeve za privremenim korištenjem poljoprivrednog zemljišta, 1400 hektara 2015. godine i 2900 hektara 2016. godine. U tim zahtjevima je navela da je sporno zemljište u posjedu i korišteniju tvrtke, iako nisu bili, pa je na temelju lažnih podataka ishodila potvrdu Općine Gračac potrebnu za upis u registar poljoprivrednog zemljišta kod Ministarstva poljoprivrede.

Nakon toga je u ime Vigens Investa kod Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju podnijela zahtjev za potpore, i to ukupno za pet osnova za isplatom potpore, pri čemu je po tri osnove plaćanja potpore za 2015. godinu društvu avansno isplaćen iznos od 465.835,75 kuna.

Inspekcije ministarstva i agencije za plaćanje su međutim utvrdile da se pašnjaci nisu korišteni, da na njima nema ispaše, niti su košeni, pa su slučaj prijavili policiji. Država je potom tražila povrat avansa za potpore, no Vigens invest je do danas vratio samo iznos od 180 tisuća kuna, dok je za ostatak izdao zadužnice na ime matične tvrtke Vigens koja se bavi uzgojem krava.

Nadalje, Vencija Medića (71) policija sumnjiči da je kao odgovorna osoba Vigens Investa sastavio ukupno tri lažna ugovora o pašarini, odnosno korištenju pašnjaka na području Gračaca. U ugovorima je neistinito naveo da Vigens invest zemljište daje u podzakup trima OPG-ovima iako vlasnici tih OPG-a nikada nisu zaključili takve ugovore s Vigens Investom niti su ih potpisali. Naprotiv, ugovore je na nagovor i poticaj Medića u njihovo ime potpisao Miroslav Kolundžić iz Gračaca, koji je navodno trebao biti jedini zaposlenik Vigens Investa.

Postoji dakle osnova sumnje da je Sterle počinila dva kaznena djela subvencijske prijevare od čega jedno u pokušaju, te kaznena djela krivotvorenja službene ili poslovne isprave, da je Medić počinio kazneno djelo krivotvorenja službene ili poslovne isprave te kazneno djelo krivotvorenja isprave u poticanju, a da je Kolundžić počinio kazneno djelo krivotvorenja isprave.

Izvor: Zadarski.hr