POLICIJA UPALA U ZGRADU MINISTARSTVA GRADITELJSTVA U tijeku velika antikorupcijska akcija, među uhićenima i šef pravne službe u Ministarstvu

PNUSKOK je u utorak po nalogu USKOK-a pretražio više prostorija i stanova na području Hrvatske, kako neslužbeno doznajemo u Zagrebu i Splitu, a sve u sklopu zajedničke akcije, piše Jutarnji list

Također, tijekom prijepodneva, oko 9:30h, pretraženi su i uredi u zgradi Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja u Zagrebu, u Ulici Republike Austrije 14.

Premda nikakvu službenu potvrdu nismo uspjeli dobiti, kako neslužbeno dozajemo, uhićeno je više osoba, od kojih su neki i službenici spomenutog ministarstva zbog sumnje na kaznena djela primanja odnoso davanja mita.

Kako također neslužbeno doznajemo, zbog primanja mita još u ponedjeljak navečer uhićen je Josip Bienenfeld, načelnik Samostalnog sektora za pravne poslove u Ministarstvu. Navodno ga se tereti za primanje mita od nekoliko privatnih osoba s područja Dalmacije.

Djelatnici PNUSKOK-a u pratnji jednog svjedoka koji je zaposlenik Ministarstva izuzeli su u utorak dokumentaciju iz Bienenfeldovog ureda. Riječ je, kako nam govore zaposlenici Ministarstva, o dugogodišnjem njihovom djelatniku koji tamo radi još od 1994. i prošao je sve ministre. Naši sugovornici kažu da je riječ o vrsnom stručnjaku, pravniku i kako ih je ova vijest jutros šokirala. Zaposlenici Ministarstva surađivali su s djelatnicima PNUSKOK-a i predali im svu dokumentaciju koju su tražili, a u samom Ministarstvu poručuju kako će i dalje surađivati.

– Očekujemo rezultate istrage, ne znamo još ni u kojem je svojstvu naš zaposlenik, je li svjedok ili okrivljenik, i za što ga se tereti, a onda ćemo shodno tome i postupati kada je riječ o njegovom statusu u Ministarstvu – kažu nam u Ministarstvu graditeljstva.

Ministar graditeljstva i potpredsjednik Vlade Predrag Štromar za Jutarnji potvrđuje da je jutros provedena policijska akcija, ali ni on sam ne zna u kojem je svojstvu zaposlenik ni za što ga se tereti.

– Djelatnici PNUSKOK-a imali su jutros aktivnosti u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja, a zbog same istrage dalje ne mogu ništa reći – rekao je Štromar.

I bivša ministrica graditeljstva Anka Mrak-Taritaš, koja je također dugo godina surađivala s Bienenfeldom, a zajednički su s još nekim kolegama 2012. radili i na priručniku o prostornom uređenju, gradnji i legalizaciji, kaže kako joj je ova vijest veliko iznenađenje.

– Znam ga godinama kao kolegu, ali očito ne znate uvijek sve do kraja. Zaprepaštena sam jer je riječ o čovjeku koji je radio na svim bitnim izmjenama zakona svih ovih godina. Vidjela sam ga prošli tjedan u Saboru jer je on bio autor svih zakonskih rješenja, pa i ovih zadnjih Zakona o gradnji i Zakona o prostornom uređenju. Bio je jedan od najviše pozicioniranih pravnika u Ministarstvu. Još od 1994. radi u Ministarstvu, a prije toga je u Gradu Zagrebu radio imovinsko-pravne poslove – kaže za Jutarnji Mrak-Taritaš.

– Nemamo previše saznanja zato što se istraga provodi. Ne znamo niti za što se tereti našeg službenika, nego samo da su bili predstavnici organa istrage kod nas. Tražili su pristup njegovim prostorijama i ništa više od toga stvarno ne znamo. Ne mogu vam reći koju dokumentaciju su tražili. Bio je jedan od naših kolega kao svjedok u slučaju pregleda prostorije i ništa osim toga ne znamo. Niti što su tražili, niti zbog čega su došli, u kojem statusu je on, ništa ne znamo, rekao je za RTL Željko Uhlir, državni tajnik u Ministarstvu.

Izvor: Jutarnji.hr