fbpx

Predstavnik UN-a sastao se s Assangeom u zatvoru

Izvjestitelj UN-a za prava na privatnost sastao se s osnivačem WikiLeaksa Julianom Assangeom u londonskome zatvoru, gdje čeka saslušanje u vezi s američkim zahtjevom za izručenje i izricanje presude zbog kršenja jamčevine.

Assangeovi pristaše rekli su da se Joe Cannataci, izaslanik povjerenika UN-a za prava na privatnost, sastao s Assangeom u zatvoru Belmarsh, gdje se Assange nalazi otkako je optužen za kršenje uvjeta jamčevine u vezi s ranijim švedskim zahtjevom za izručenje.

“Pozdravljamo stalni angažman posebnih mehanizama UN-a u Assangeovu slučaju”, rekla je Assangeova odvjetnica Jennifer Robinson nakon posjeta.

“Zabrinjavajuće je to što je Ekvador istjerao gospodina Assangea iz veleposlanstva prije nego što se mogao dogoditi UN-ov posjet”, rekla je Robinson referirajući se na Cannatacijeve planove da posjeti Assangea u ekvadorskoj ambasadi u Londonu.

Optužbe Ekvadora

Dužnosnici veleposlanstva dopustili su policiji da 11. travnja uđe u zgradu kako bi uhitila Assangea zbog kršenja britanskih uvjeta jamčevine povezanih sa švedskim zahtjevima za izručenje.

Iz policije su kasnije potvrdili da je 47-godišnji australski državljanin “uhićen uime vlasti SAD-a”.

Predsjednik Ekvadora Lenin Moreno optužio je osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea za korištenje ekvadorskog veleposlanstva u Londonu kao “centra za špijuniranje” dok je ondje sedam godina boravio u azilu.

Moreno je rekao da je Ekvador Assangeu ukinuo azil jer je uzastopno kršio međunarodne konvencije te su iz WikiLeaksa prijetili Quitou.

“Šteta je da su se, s našeg teritorija i uz dozvolu vlasti prethodne vlade, uz pomoć veleposlanstva Ekvadora u Londonu, miješali u procese drugih država”, poručio je u intervjuu za list Guardian.

“Ne možemo dopustiti da naša kuća, kuća koja je otvorila svoja vrata, postane centar za špijuniranje”, dodao je Moreno. “Ovakve aktivnosti krše uvjete azila.”

Američko ministarstva pravosuđa reklo je da su Assangea optužili za zavjeru s bivšom američkom obavještajnom analitičarkom Chelsea Manning zbog objave velike količine tajnih materijala 2010. godine.

Saslušanje o britanskom izručenju počet će sljedeći tjedan.