fbpx

PRIZNANJE PAGU Naša zemlja dobila još jedan zaštićeni proizvod

“Paška sol” novi je hrvatski proizvod upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnoga podrijetla, objavila je, kao što smo javljali, Europska komisija.

To znači da se kao paška sol smije prodavati samo solni cvijet i sitna morska sol s Paga, s točno definiranim karakteristikama, dobivena specifičnim metodama proizvodnje.

Europske zaštićene oznake izvornosti i zaštićene oznake zemljopisnoga podrijetla jamče potrošaču da kupuje autentičan i kontroliran proizvod, priznate kvalitete i lokalnog podrijetla:

To je u slučaju paške soli uvala, odnosno mjesto gdje se nalazi Solana Pag, paška uvala iz koje se crpi more kao glavna sirovina i dalje znači isparavanjem mora odnosno ugušćavanjem mora se na kraju dobiva sol.

Kristina Želehovski Musa, rukovoditeljica kontrole kvalitete i zaštite okoliša u Solani Pag, od prvog je dana uključena u zahtjevan proces:

Procedura je, rekla bih u grubo, od samog početka pisanja dokumentacije trajala oko 4 godine, međutim, od same prijave na naše ministarstvo, službeno od kad je predan papir do dobivanja zaštite na razini europske unije – to je trajalo tri godine.

Zaštita naziva “Paška sol” obuhvaća dva proizvoda – sitnu morsku sol i solni cvijet. Sitna morska sol definira se kao nemljevena morska sol dobivena iz mora u Paškom zaljevu kontinuiranim ulijevanjem u bazene u Solani Pag. Solni cvijet ima veću koncentraciju minerala i manje je slan:

Kada bih ga sad laički morala opisati to je kao jedna slana korica koja nastaje… Izgleda poput leda na površini mora i skuplja se prije nego što padne na dno bazena, dakle mora se skupljati posebnim alatom, suši se na suncu, i taj se proizvod ne jodira. To je jedan ekskluzivni proizvod.

Prosječna godišnja proizvodnja u Solani Pag iznosi 17 tisuća tona soli dok Solnog cvijeta proizvedu oko tonu i pol.

Izvor: HRT