fbpx

SAD pred Tursku stavio izbor ili ruske rakete ili američki avioni F-35

Sjedinjene Države prekinule su isporuku opremu za avione F-35 što je prvi konkretan korak kojim su jasno poručile Turskoj da mora izabrati između ruskog obrambenog sustava S-400 i američkih borbenih zrakoplova, prenose u utorak agencije

‘U očekivanju nedvosmislene odluke Turske koja mora odustati od isporuke sustava S-400, obustavljaju se isporuke i aktivnosti vezane uz F-35, izjavio je dužnosnik Pentagona i poručio: ‘Naš dijalog s Turskom o tom važnom pitanju nastavlja se”.

Turska vlada potpisala je sporazum s Rusijom o kupnji sustava S-400, kojega bi isporuka trebala početi na ljeto. Međutim, ta narudžba mjesecima kvari odnose Ankare i Washingtona, koji su saveznici u NATO-u, a napetosti su porasle uoči ministarskog sastanka u Washingtonu i proslave 70 godina Saveza.

SAD tvrdi da ruski ultrasofisticirani sustav proturaketne i protuzračne obrane nije kompatibilan s NATO-ovom opremom, a strahuje i da bi on mogao probiti tehnološke tajne američkog vojnog zrakoplova F-35 koji Turska kupuje.

Turska kani kupiti 100 takvih zrakoplova, a SAD je u lipnju 2018., isporučio prve F-35. No prema ugovoru proces obuke turskih pilota traje dvije godine i u tom razdoblju zrakoplovi ostaju u SAD-u.

Ankara je u program američkih F-35 uložila milijardu dolara i svaka američka odluka koja priječi isporuku borbenih zrakoplova mogla bi se smatrati kršenjem ugovora.

‘Sjedinjene Države su jasno rekle da nije prihvatljiva turska nabava S-400’, rekao je glasnogovornik američkog ministra obrane Charles Summers. ‘To ugrožava dalje sudjelovanje Turske u programu F-35’, rekao je.

Turska vlada dosad je odbijala odustati od S-400 jer taj sustav smatra potrebnim za obranu svojih granica. Američke pritiske Ankara naziva ‘protivnima međunarodnom pravu’.

Ranije, u nadi da će ponuditi alternativu, administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa dala je preliminarni pristanak Turskoj za kupnju američkih projektila Patriot.

Sada je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pred veliko dilemom. Ako ne odustane od ruskog sustava mogao bi se izložiti sankcijama koje predviđa američki zakon za svaku zemlju koja zaključuje ugovore o naoružanju s ruskim tvrtkama. Ako poništi ugovor s Moskvom, izlaže se prijetnji ruskih gospodarskih sankcija, a time i okreće leđa Rusiji koja je Turskoj strateška saveznica u Siriji.