fbpx

ŠTAND DOBROTE Da nitko na Uskrs ne bude gladan

“Štand dobrote” osvanuo je jutros na zadarskoj tržnici a akcija prikupljanja povrća i voća za potrebite rezultat je anonimne inicijative grupe građana, a uz podršku Tržnice Zadar d.o.o te Prirodoslovno – grafičke škola Zadar i udruge “Eko-Zadar” te udruge Put.

Cilj je da svi građani na Uskrs imaju svu potrebnu užinu a sama akcija ima i više značenja.Uspjeh akcije ovisila je o dobroj volji ljudi koji na tržnici prodaju voće i povrće kao i o ostalim građanima koji imaju viška voća ili povrća te su ga u mogućnosti podijeliti s drugima. Zamisao je bila da se višak voća/povrća kao i ono voće,povrće koje je s manjim oštećenjima ostavi na štandu do 13 sati, kako bi ga između 13 i 15 sati mogli skupiti oni kojima je potrebno po vlastitom nahođenju. Po završetku radnog vremena tržnice, službenici tržnice će skupiti hranu koja nije pokupljena i odložiti je u organski otpad. Sama akcija dobro protiče potvrdila je Željka Jurlina iz udruge Eko Zadar.

” To je ideja koja je zaživila diljem cijele Hrvatske, u Zagrebu je pokrenula udruga Kap dobrote a inače se i u Europi prakticiraju slične akcije”

Ova priča ne staje samo na darivanju hrane, dapače zato jer su društvena solidarnost, ekologija i ekonomija neodvojivi, tako je i ova priča višemdimenzionalna.

” S ekološke strane bitno je naglasiti kolika je šteta od bacanja hrane, 1/3 hrane se godišnje baci na godišnjoj razini. Ta bačena hrana koja bi se mogla kompostirati ili preraditi, propadanjem na odlagalištu pridonosi stvaranju stakleničkih plinova”

Ekološka održivost na globalnoj razini postaje jedno od vodećih pitanja koje je nemoguće ostvariti odvojeno od drugih društveno-političkih i ekonomskih aspekata. Borba protiv nepotrebnog bacanja hrane može poslužiti kao dobar primjer toga. Inicijative kao “Štand dobrote” mali su doprinos u borbi za solidarnije i održivije društvo i sve su zastupljenije diljem Hrvatske. Što se Eko udruge tiče, njihove aktivnosti nastavit će se i ovog proljeća predavanjima o štetnosti plastike u našem svakodnevnom životu.