fbpx

SUSRET U ZADRU Mladi i Europska Unija

Zadar je domaćin susreta srednjoškolaca na temu izlaska na izbore za Europski parlament. Riječ je ustvari o europskoj kampanji – „Ovaj put glasam” čiji cilj nije biranje strana već informiranje javnosti, poglavito mladih da izađu na europske izbore 26. svibnja.

Oni prošli nisu privukli velik broj birača u Hrvatskoj, izašlo je svega 25% građana, a još je porazniji postotak izlaska mladih. Nestranačku kampanju usmjerenu na mlade pokrenuo je Europski parlament.

Glavni povod jesu predstojeći izbori, no kako se tu radi većinom o srednjoškolcima koji još nisu punoljetni, želja organizatora je podignuti svijest mladih o važnosti našeg članstva i prilikama koje im se nude na račun toga. Iz Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj Tomislav Korman otkrio nam je kako je prošlim izborima izlaznost maldih svega 13 posto.

Studentica prava, Dorotea Horvat u ovoj kampanji sudjeluje kao aktiviskinja. Iz svog iskustva kaže kako se s mlađim generacijama puno više radi na temu EU-a, nego ranije. Sve je više škola koje su na razne načine uključene u eu projekte, a i Europska Unija tu je otvorila brojne urede za promidžbu. A upravo nam tu mobilnost i otvoreno tržište rada – kao glavnu prednost našeg članstva ističu srednjoškolci s kojima smo razgovarali.