fbpx

SVJETSKA EKONOMIJA Je li svijet na korak do nove recesije? Stručnjak upozorava: ‘Tvrtke su na rubu!’

Svijet bi mogao opet zakoračiti u globalnu recesiju, ako u iduća tri mjeseca Kina i Sjedinjene Američke Države (SAD) ne postignu trgovinski sporazum, javlja agencija Moody’s, a prenosi CNBC. Osim toga, tu je i uteg Brexita koji se nadvio nad Europsku uniju, a ako doista dođe do tzv. „tvrdog” Brexita, prilično je sigurno da će i europska ekonomija, a posebno ona UK-a ući u recesiju, prenosi portal Novac.hr

Prije svega, trgovinski rat oko tarifa na uvoz proizvoda između Kine i SAD-a kreirao je vrlo nesigurnu poslovnu klimu.

– Poslovna klima u cijelom je svijetu nevjerojatno krhka – izjavio je glavni ekonomist Moody’s Analyticsa Mark Zandi i dodao kako je samouvjerenost kompanija trenutno na najnižim razinama od globalne ekonomske krize prije deset godina.

– Kompanije su na rubu, a ja mislim da je to zbog trgovinskog rata. Ako se ne postigne dogovor u iduća tri mjeseca, mislim da je globalna recesija vrlo izgledna – rekao je Zandi.

SAD i Kina trenutno su u pregovorima, a predstavnici obaju država trebali bi se susresti ovog tjedna. No, ne uspiju li postići dogovor to bi moglo dodatno narušiti već poljuljanu poslovnu klimu, smatra ovaj ekonomist. Dođe li do toga, kompanije će vjerojatno smanjiti nova zapošljavanja, nezaposlenost će porasti, a potrošači će izgubiti povjerenje u ekonomiju, objašnjava.

– Razlika između ekonomije rasta i one u recesiji je naprosto u povjerenju, povjerenju da će gospodarstvo biti u redu. Izgubite li to povjerenje, nijedna središnja banka ga neće vratiti – upozorio je.

Situacija nije ništa bolja ni u Europi kojoj nad glavom visi Brexit. U ponedjeljak je britanski parlament odbio alternative za već tri puta odbijeni sporazum o Brexitu premijerke Therese May. Prema, kako ih je Zandi nazvao njegovim „subjektivnim” predviđanjima, šanse za izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz EU bez dogovora kreću se oko 33 posto, što se po njemu doima kao „previše realna opcija”.

– Dođe li do „tvrdog” Brexita, gospodarstvo UK-a i EU sigurno će ući u recesiju, a mislim da svjetska ekonomija neće puno zaostajati za njima. To bi također mogao biti pravi problem – dodao je.

Znakovi o usporavanju rasta u nekoliko najvećih europskih ekonomija već sada prijete i gospodarstvima drugih zemalja diljem svijeta, upozorio je i direktor azijskih ekonomskih istraživanja u HSBC-u Frederic Neumann. Gurne li Brexit Europu u recesiju, gospodarstva u razvoju, a posebno ona u Aziji, mogla bi biti pogođena na dva načina, istaknuo je Neumann.

Prvo, smanjit će se potreba za izvozom koju je predvodila upravo Europa, a drugo, slabija Europa utjecala bi na jačanje dolara, budući da će investitori tražiti sigurnija ulaganja.

– Snažni dolar nikad nije dobar za tržišta u razvoju – zaključio je.