fbpx

Trump kaže da ne zna ništa o Assangeu i Wikileaksu

Vijest o uhićenju osnivača Wikileaksa, Juliana Assangea, jučer je odjeknula diljem svijeta. Osim naloga za uhićenje zbog kršenja uvjetnog puštanja na slobodu 2012., Assange je, kako je navela londonska policija, “dodatno uhićen” zbog tajnog američkog uhidbenog naloga, odnosno optužnice za zavjeru radi otkrivanja povjerljivih informacija koje se mogu iskoristiti kako bi se naštetilo SAD-u.

Stoga nije čudno da su novinari pitali i američkog predsjednika Donalda Trumpa da komentira Assangeovo uhićenje i moguće izručenje u SAD.

Prilično je čudno, međutim, što je Trump na pitanje “voli li i dalje Wikileaks” odgovorio: “Ne znam ništa o Wikileaksu, to nije moja stvar. Znam da to ima neke veze s onim što se dogodilo Julianu Assangeu, vidio sam što se dogodilo s Assangeom. O tome će odlučiti, pretpostavljam, ministar pravosuđa.”

Trump je 2016. bio zaljubljen u Wikileaks

Naime, Trump je u vrijeme svoje predizborne kampanja 2016. bio vrlo glasno i energično izražavao svoje simpatije prema radu Wikileaksa. Logično, budući da je taj rad u to vrijeme išao izravno njemu u korist, a na štetu njegove protukandidatkinje Hillary Clinton. Wikileaks je, naime, objavio tisuće i tisuće emailova političara iz Demokratske stranke, čija je kandidatkinja bila upravo Clinton, a koje su hakirali i Wikileaksu proslijedili ruski obavještajci.

“Wikileaks, volim Wikileaks”, ponavljao je Trump opet i opet tijekom kampanje, kako su novi “procureni” dokumenti izlazili. Drugim riječima, Trump je još uhvaćen da izravno proturječi sam sebi.

Izvor: Index.hr