fbpx

UHIĆEN JULIAN ASSANGE Objavljeni detalji akcije i razlog uhićenja

Uhićen je Julian Assange, javlja Reuters. Ekvadorski predsjednik objavio je da je Ekvador povukao azil koji je dao Assangeu.

Vijest o uhićenju je potvrdila britanska policija. Oni su, kako piše Reuters, pozvani u ambasadu nakon što je vlada poništila azil.

“Julian Assange, 47, uhitio je danas MPS u ekvadorskoj ambasadi”, kratko je objavila policija. Assange se preko odvjetnice obratio javnosti i poručio: “Rekao sam vam”.

Nakon što je priveden u policijsku postaju u centru Londona, prevezen je u Westminsterski sud, gdje je saslušan. Izjasnio se da nije kriv.

U međuvremenu su objavljeni novi detalji uhićenja. Odvjetnik koji zastupa interese američke vlade kazao je kako je policija u ambasadu upala u 9.15 sati ujutro po lokalnom vremenu. Ambasadori su se odmah sastali s njima. Ambasador je potom povukao azil Assangeu i sastao se s njim u 10.15 sati. Policajci su se pokušali predstaviti Assangeu, ali on je projurio pored njih i pokušao se zaključati u jednu prostoriju. Nakon toga je uhićen. Opirao se i pokušavao pobjeći.

Uhićen po američkom nalogu za izručenje

Assange je uhićen zbog američkog naloga za izručenje, objavio je Wikileaks na Twitteru. Priopćenje Wikileaksa uskoro je potvrdila i londonska policija.

“Julian Assange (47) je danas, 11. travnja, uhićen uime vlasti SAD-a, u 10.53 nakon njegovog dolaska u policijsku postaju u središnjem Londonu. Ovo je nalog za izručenje pod odjeljkom 73 Zakona o izručenju. Bit će izveden pred sud kasnije danas”, stoji u priopćenju londonske policije.

Američko tužiteljstvo objavilo je da je Assange optužen za urotu zbog pokušaja da pristupi tajnom računalu američke vlade zajedno s bivšom vojno-obavještajnom analitičarkom Chelseaom Manning 2010. Zbog toga mu prijeti maksimalna kazna od pet godina zatvora, objavilo je američko ministarstvo pravosuđa.

U optužnici se navodi da je on u ožujku 2010. sudjelovao u uroti da pomogne Manning da probije šifru pohranjenu na računalima američkog ministarstva obrane povezanim na SIPRNet mrežu, vladinu mrežu za povjerljive dokumente i komunikacije.

Optužen je zbog urote da se provali u računala

Britanski sudac Westminsterskog suda rekao je da Amerikanci imaju rok do 12. lipnja predstaviti Britaniji svoje argumente za izručenje Assangea.

Proglašen krivim za kršenje uvjeta jamčevine

Sudac je Assangea proglasio krivim za kršenje uvjeta jamčevine kada je uhićen prije šest godina. Njegov odvjetnik je kazao kako je Assange pobjegao jer je “znao da neće dobiti pravično suđenje i bio je prisiljen tražiti azil u ekvadorskoj ambasadi”.

Sudac je na to osnivača WikiLeaksa nazvao “narcisoidnom osobom koja gleda samo na svoje interese”.

Oduzeto mu je ekvadorsko državljanstvo

Assangeu je danas oduzeto i ekvadorsko državljanstvo, rekao je ministar vanjskih poslova Jose Valencia.

“Dokumenti o ekvadorskom državljanstvu iz 2017. su ukinuti po odluci Ministarstva vanjskih poslova, nakon brojnih nepravilnosti tijekom procedure”, rekao je Valencia na konferenciji za novinare.

Ekvador je optužio Assangea i WikiLeaks i da su sudjelovali u pokušajima destabilizacije zemlje.

“Imamo dokaze da su sudjelovali u pokušajima destabilizacije vlade”, rekla je ministrica unutarnjih poslova Maria Paula Romo.

Pritom je pojedinačno navela Assangea, dvojicu ruskih hakera koji žive u Ekvadoru te treću osobu koja također živi u Ekvadoru, a visokopozicionirani je član WikiLeaksa.

Švedska: “Ni mi ne znamo zašto je uhićen”

Assange je prvotno, kako javlja Guardian, uhićen na temelju uhidbenog naloga koji je izdao sud u Westminsteru 29. lipnja 2012. godine, kad je prekršio uvjete puštanja na slobodu uz jamčevinu. Umjesto da se prijavi sudu, on je tada pobjegao u ekvadorsko veleposlanstvo u Londonu gdje je zatražio i dobio azil.

“Priveden je u policijsku postaju u središnjem Londonu gdje će ostati prije nego što bude odveden pred sud u Westminsteru čim to bude moguće. Metropolitanska policijska služba ima dužnost izvršiti nalog uime suda u Westminsteru i pozvan je u veleposlanstvo od strane veleposlanika, nakon što je ekvadorsko veleposlanstvo povuklo azil”, izjavila je prethodno londonska policija.

O uhićenju se oglasila i švedska glavna tužiteljica Ingrid Isgren. “Ovo je vijest i za nas, tako da nismo mogli zauzeti stav o dosad dostupnim informacijama. Ni mi ne znamo zašto je uhićen. Pratimo razvoj događaja”, rekla je Isgren u izjavi koja je objavljena na stranicama švedskog tužiteljstva.

Objavljena snimka uhićenja

Ruska televizija RT objavila je i videosnimku Assangeova uhićenja i izvođenja iz ambasade. Assange je, dok su ga izvodili, gestikulirao prema novinarima i vikao: “Oduprite se!”

Iz Wikileaksa kažu da je Ekvador nezakonito ukinuo Assangeov politički azil.

“Ekvador je ilegalno poništio Assangeov politički azil, kršeći međunarodno pravo. Uhićen je unutar ekvadorske ambasade prije nekoliko minuta”, stoji u objavi WikiLeaksa na Twitteru.

Britanski ministar zahvalio Ekvadoru

Britanski ministar unutarnjih poslova Sajid Javid o uhićenju se javio na Twitteru.

“Sedam godina nakon što je ušao u ekvadorsku ambasadu mogu potvrditi da je Assange u pritvoru”, napisao je zahvalivši Ekvadoru na suradnji. Sudit će mu se u Britaniji.

Ekvadorski predsjednik objavio je na Twitteru da je “Ekvador povukao status o azilu Julianu Assangeu nakon opetovanih kršenja međunarodnih konvencija i dnevnih protokola. Moreno je također priopćio da je primio britansku garanciju da Assange “neće biti izručen u zemlju u kojoj bi mogao dobiti smrtnu kaznu”, prenosi Reuters. To se, po svemu sudeći, odnosi na SAD, gdje je smrtna kazna legalna, ali i gdje bi Assange mogao biti optužen za teška kaznena djela zbog curenja povjerljivih vojnih i državnih dokumenata.

Zanimljivo je da je Assange uhićen dan nakon što je Wikileaks javno optužio ekvadorsku vladu da je provodila “opsežnu operaciju špijuniranja” protiv njega. Među ostalim, Wikileaks tvrdi da je ambasada potajno snimala Assangeove sastanke s odvjetnicima i liječnikom u prošlih godinu dana, prenosi Guardian.

U ambasadi od 2012. godine

Osnivač WikiLeaksa u ekvadorskoj ambasadi u Londonu nalazio se od 2012. godine.

Njegov odnos s ambasadom pogoršao se u posljednjih nekoliko godina, a Ekvador mu je prošle godine ukinuo internet.

Assange se sklonio u ambasadu 2012. godine kako bi izbjegao uhićenje i izručenje u Švedsku gdje je optužen za silovanje.

Assange je uhićen na zahtjev švedskog tužiteljstva koje ga godinama želi ispitati zbog navodnog seksualnog zlostavljanja.

Pripremio video-obraćanje

Assange je pripremio video izjavu za javnost koja će biti objavljena na internetu kasnije tijekom dana.

Švedske vlasti optužuju ga po jednoj točki optužnice za nezakonitu prisilu, po dvije točke za seksualni napad i po jednoj točki za silovanje, a sve to počinio je navodno u kolovozu 2010.

Assangeov odvjetnik rekao je da će se boriti protiv izručenja Švedskoj.

Ekstradicijsko saslušanje očekuje se u iduća tri tjedna. Bude li izručen Švedskoj, pravno bi mogla biti moguća izručenja i u druge zemlje, uključujući SAD, navodi Guardian.

Izvor: Index.hr