BLISKI SUSRET U ISTOČNOM KINESKOM MORU Zamalo se sudarili američki i ruski ratni brod

Zapovjednik američke flote nazvao je Ruse ‘nepouzdanima i neprofesionalnima’ rekavši da je njihov razarač izveo nesiguran manevar protiv USS Chancellorsvillea te je odbacio ruske optužbe da je američka krstarica prošla 50 metara ispred njihovog razarača.

Ruski i američki ratni brod zamalo su se sudarili u zapadnom Tihom oceanu, a svaka strana za incident krivi onu drugu, prenose u četvrtak agencije. Ruska pacifička flota kazala je da je krstarica USS Chancellorsville prošla samo 50 metara ispred razarača ‘Admiral Vinogradov’ u jutarnjim satima. Ruski ratni brod bio je prisiljen izvesti “manevar za hitne slučajeve” kako bi izbjegao američki brod.

Američke snage krive Ruse i navode da je za incident kriv njihov brod.

Međuosbne optužbe za incident
Zapovjednik američke flote Clayton Doss nazvao je Ruse “nepouzdanima i neprofesionalnima” i rekao da je njihov razarač “izveo nesiguran manevar protiv USS Chancellorsvillea”. Odbacio je ruske optužbe kao “propagandu”. Admiral Vinogradov došao je na udaljenost između 15 i 30 metara od USS Chancellorsvillea u Filipinskom moru, kažu Amerikanci.

Ruska pacifička flota u međuvremenu je priopćila kako se incident dogodio na jugoistoku Istočnog kineskog mora i dodao kako su poslali protest poruku zapovjednicima američkog broda. Obje zemlje redovito optužuju jedna drugu za opasne vojne manevre na moru i u zraku.

U studenom su Sjedinjene Države objavile snimku ruskog zrakoplova kako presreće njihov borbeni avion iznad Crnog mora u potezu koji su nazvali “neodgovornim”, a za koji Rusi kažu da je učinjen kako bi se zaustavilo “narušavanje ruskog zračnog prostora”.