fbpx

Čarolija slikarstva na KvartArtu

I HDLU dio je zadarskoga Kvartarta i to tako što su platna već postavljena a kistovi u rukama rade danima, kako bi danas poslijepodne cijeli likovni događaj doživio “crescendo” u kojem pozivaju posjetitelje da i sami budu nazočni čaroliji stvaranja umjetničkih djela.

Silvijana Dražović, prva žena zadarskoga HDLU a. pozvala je kolege iz Zagreba, Splita, Koprivnice, Osijeka, ali i Njemačke, te ih okupila u likovnu koloniju ali malo drugačiju od uobičajene. Naime, klasične likovne kolonije odvijale se su u zatvorenim prostorima i za odabarnu publiku dok je umjetnost Kvartartovskih gostiju dostupna svima. Uostalom, umjetnost i jest za sve a ne privilegij samo nekih. Umjetnost iz prve ruke u poslijepodnevnim satima bit će proizvod sikara iz cijele zemlje i nakon tog pokaznog dijela, kada se majstori raziđu, ostat će slike i edukacijski dio Silvijane Dražović;

” Sve te vrijedne slike ostaju i idu u donacijske namjene s kojima će raspolagati Grad. Nikada nisam uzimala novac za organizaciju koji nisam mogla vratiti a ova djela će definitivno ostati u “fundusu” Kvartarta i isplatiti se višestruko”.

kaže zadarska umjetnica koja od likovnjaka izdvaja Željka Mucka iz Koprivnice, jednog od naših najvećih slikara čiji će suptilni i nježni manirizam oplemeniti događaj a tu su i mlade snage agresivnijih pristupa i tehnika koji preferiraju simboliku, egiptologiju čak i mistiku. Naravno da je blanas bitan pa će njihovu suprotnost činiti tradicionalisti, posebno zadarski impresionisti i tako će se sve tehnike i stilovi s našeg područja naći na jednom prostoru.

Istina je da slikari već danima borave na Voštarnici jer nije lako svaki dan nositi platna pa se oni već nekoliko dana lagano pripremaju za poslijepodnevni događaj a za ovu jedinstvenu priliku zadarska slikarica upućuje poziv:

” Dođite u 17 sati kada živne kvart i bit će nam drago ugostiti vas a vama jamčimo nezaboravno iskustvo.”

dodaje Dražović te napominje kako koloniju svaki dan posjećuje naš ponati slikar Boris Švaljek, prateći sina ali i likovno stvaralaštvo kolega na zadarskom Festivalu vizualnog identiteta.