fbpx

Članovi Izvršnog odbora HNS-a, mahom HDZ-ovi lokalni šerifi, isplatili su si 3,2 milijuna za finale Vatrenih u Rusiji

Članovi Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza (HNS), čiji je predsjednik Davor Šuker, isplatili su si pozamašne novčane nagrade zbog uspjeha Hrvatske nogometne reprezentacije na Svjetskom nogometnom prvenstvu prošle godine u Rusiji. Prema informacijama iz krugova bliskih HNS-u, radi se o jednokratnim novčanim isplatama koje su dobili svi članovi Izvršnog odbora, ukupno njih 16.

Na naš upit o kolikim se iznosima točno radi, te tko je donio odluku o isplati, kao i primaju li članovi Izvršnog odbora mjesečnu naknadu, iz HNS-a odgovorili su u jednoj rečenici.
”Hrvatski nogometni savez ne objavljuje poslovne i osobne informacije kakve tražite”, napisao je Tomislav Pacak, glasnogovornik Hrvatskog nogometnog saveza.

SAMI SMO DOBILI POTVRDU KROZ KRATKO ISTRAŽIVANJE

Ono što nam iz HNS-a nisu htjeli reći, saznali smo posredno, pogledavši u imovinske kartice trojice članova Izvršnog odbora koji su istodobno i načelnici u tri hrvatske općine, pa su kao državni dužnosnici obvezni prijaviti podatke o imovinskom stanju. Član Izvršnog odbora HNS-a, Đuro Bukvić, koji je ujedno i HDZ-ov načelnik Općine Lukač, tako je u imovinskoj kartici ispunjenoj 31. prosinca prošle godine uz svoju plaću u iznosu od 12.586,81 kunu mjesečno, u rubrici ”podaci o ostalim prihodima” naveo neto iznos od 196.400 kuna. Taj novac je primio, kako je napisao u imovinskoj kartici, ”od sportske djelatnosti”.

Član Izvršnog odbora HNS-a, Nenad Horvatić (HDZ), koji je također istodobno i načelnik općine Ljubešćica, u svojoj imovinskoj kartici ispunjenoj 29. prosinca prošle godine, u rubrici ”podaci o ostalim prihodima” naveo je iznos ”od sportske djelatnosti” u visini od 197.644 kune neto, što značajno nadmašuje njegovu godišnju plaću općinskog načelnika koja mjesečno iznosi 10.367,64 kuna neto.

IZNOSI SU VEĆI OD GODIŠNJIH PRIMANJA ZA REDOVNI POSAO

Treći, također član Izvršnog odbora i istodobno i načelnik općine, Slavko Prišćan, kako stoji u evidenciji Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, nije prijavio promjene u svojoj imovinskoj kartici tijekom prošle godine. Prišćan je HDZ-ov načelnik Općine Rovišće, s mjesečnim primanima od 11.765,03 kune neto. Kad smo ga nazvali i upitali zašto primanje nije prijavio u svoju imovinsku karticu, odgovorio je kako je to učinio elektroničkim putem, a potom poslao i screen shoot sa stranice Povjerenstva u kojem se vidi da je to u elektroničkom obliku učinio 31. prosinca prošle godine.

Na naš upit o koliko se iznosu radilo, Prišćan je odgovorio kako mu je isplaćeno 198.132 kune, te da je to nagrada koju su dobili i drugi članovi Izvršnog odbora HNS-a, za uspješan rad. No, dodao je, na taj iznos mora platiti i porez. Zamolili smo ga da nam pošalje i prijavu o primljenom iznosu, kako bismo vidjeli je li riječ o bruto ili neto iznosu, što je i učinio. Međutim u prijavi stoji da je riječ o neto iznosu.

I NAKON PRESUDE ODBIJAJU JAVNOSTI DATI INFORMACIJE

Dakle, sva trojica članova Izvršnog odbora HNS-a, koji su istodobno i državni dužnosnici (načelnici općina) u jednoj su godini, 2018. primili iznose koji značajno nadmašuju njihova godišnja primanja, koja, kako smo vidjeli, također nisu mala. Ako je iznos isplaćen kao nagrada, kako smo neslužbeno saznali, oni bi mogli biti u problemu, jer prema Zakonu o sprečavanju sukoba interesa, dužnosnici ne smiju primati poklone čija je vrijednost veća od 500 kuna. A ovdje se radi o iznosu gotovo 400 puta većem.

Rekli smo da Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza broji 16 članova, što znači da je svima njima, ukupno, iz blagajne HNS-a u prošloj godini isplaćeno 3,188.000 kuna neto. Već zbog te brojke jasno je zašto HNS od javnosti krije tražene podatke i obrazlaže to praksom da ne objavljuju poslovne i osobne informacije. Bili bi to dužni jer je Hrvatski nogometni savez tijelo javne vlasti, što je utvrđeno popisom javne vlasti koji se vodi u Povjerenstvu za informiranje.

Takav stav potvrđen je i u lanjskoj prvostupanjskoj presudi Općinskog građanskog suda u Zagrebu (tužba portala Indeks protiv HNS-a), što znači da je Hrvatski nogometni savez novinarima (naravno i svim građanima koji to zatraže) dužan dostaviti informacije o svom poslovanju.

KAKO JE NESTAŠNI FRANJO LUCIĆ DOSPIO U NAJSKUPLJI GRČKI HOTEL

Tim prije, što među sponzore HNS-a spadaju i Hrvatska elektroprivreda, te Croatia Airlines, tvrtke u vlasništvu Republike Hrvatske. Prema Zakonu o pravu na pristup informacijama tijela javne vlasti su ”pravne osobe koje se temeljem posebnog propisa financiraju pretežito ili u cijelosti iz državnog proračuna” ili iz ”proračuna trgovačkih društava u kojima Republika Hrvatska i jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave imaju zasebno ili zajedno većinsko vlasništvo”, što je s HEP-om i Croatia Airlinesom slučaj.

Da se HNS ponaša kao država u državi Telegram je osvjedočio i kad smo pisali o putovanjima političara na nogometne utakmice Hrvatske nogometne reprezentacije o trošku HNS-a. Nisu nam htjeli odgovoriti koliko su platili put saborskom zastupniku HDZ-a, Franji Luciću koji je o trošku HNS-a putovao u Atenu na utakmicu reprezentacija Grčke i Hrvatske i odsjeo u superluksuznom hotelu odakle je slao obnažene selfije.

TKO JE ZAPRAVO U RUSIJI IGRAO NOGOMET I DOSPIO U FINALE?

Kad je tadašnja povjerenica za informiranje Anamarija Musa, nakon žalbe Telegrama, naložila HNS-u da nam dostavi tražene podatke o Lucićevom putovanju u Grčku, oni su se na to posve oglušili, pa su tek na temelju zahtjeva Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, njima poslali podatke da su Lucić, ali i još jedan zastupnik HDZ-a u Hrvatskom Saboru, Pero Ćosić, putovali na utakmice u inozemstvo o trošku HNS-a. Obojica su, zbog utvrđenog sukoba interesa – jer je poklon bio veće vrijednosti od 500 kuna – novčano kažnjeni.

Inače, blagajna Hrvatskog nogometnog saveza prošle je godine napunjena do vrha, zahvaljujući uspjehu Hrvatske nogometne reprezentacije. Njihovi prihodi prošle su godine bili 435,5 milijuna kuna, a rashodi 371,6 milijuna kuna. Ostvaren je višak 63,8 milijuna kuna, pa su se članovi Izvršnog odbora bogato nagradili, kao da su oni, a ne Vatreni, izborili veliko moskovsko finale.

Izvor: Telegram.hr