fbpx

DARUVARAC SE ŽALI “Ovakve presude za slomljeni nos nemaju smisla”

Darku Kovačeviću “Daruvarcu” danas smanjena je kazna s pet na četiri godine zatvora za brutalno premlaćivanje 18-godišnje Zadranke i prijetnje smrću koje joj je pritom uputio.

Tako je odlučilo Izvanraspravnog vijeća Županijskog suda u Splitu potvrđena mu je krivnja, a kazna mu je ublažena za godinu dana.

Kao olakotne okolnosti sud je prihvatio to što je “Daruvarac” izrazio žaljenje i kajanje, kao i to što je priznao djelo.

U međuvremenu se oglasio “Daruvarac”.

Daruvarac se žali, kaže da je djevojci bio samo razbijen nos

“Neugodno sam iznenađen! Po svemu onome što je Općinski sud u Zadru napravio, po svim njegovim brojnim greškama i propustima, prvostupanjska presuda je trebala pasti i biti novo suđenje. A ja sam dobio četiri godine kao da mi je suđeno za pokušaj ubojstva, a ne za nanošenje obične teške tjelesne ozlijede, na što su i ukazali svi vještaci. Uvjeren sam da je ovakva odluka suda u Splitu donesena pod pritiskom nekoga s vrha, iz pravosuđa ili politike, pogotovo zbog ovih nedavnih događanja u kojima sam bio uključen protiv svoje volje, a najveća krivica je u medijima koji su stvorili atmosferu linča. Ovakve presude za slomljeni nos, nemaju smisla, manje se dobiva za ubojstvo. Neću na ovome stati, nastavit ću pravnu borbu prema Ustavnom sudu i sudu za ljudska prava u Strasbourgu”, rekao je Darko Kovačević Daruvarac za Zadarski.hr nakon što je doznao da mu je kazna smanjena s pet na četiri godine zatvora.

Tinejdžericu mlatio šakama i nogama u glavu dok je bespomoćno ležala na podu

Podsjetimo, “Daruvarac” je prije godinu dana brutalno pretukao tinejdžericu u kafiću Chill out u Zadru. Mlatio ju je šakama i nogama u glavu čak i dok je bespomoćno ležala na podu.

“Dana 13. lipnja 2018. godine oko 21 sat, kad je oštećena došla u isti caffe bar, bez povoda ju je udario glavom u potiljak. Zatim je za njom otišao u WC optuživši je da ga vara, opalio joj je dvije do tri triske, a potom je u namjeri da je teško ozlijedi počeo udarati šakama po glavi. Kad je u WC ušao Ante Kokić i rekao: ‘Nemoj je toliko tući, ubit ćeš je’, istom je odgovorio ‘To i želim’.

U jednom trenutku Lorena je pobjegla u drugi WC. Ponovo je ušao za njom i ponovo je počeo tući šakama u glavu, a u jednom trenutku je uhvatio za glavu i s njom dva, tri puta udario u umivaonik, zbog čega je oštećenica Lorena pobjegla u unutrašnjost caffe bara, gdje ju je okrivljenik bez povoda i uz prisutnost drugih osoba hvatao za kosu, bacao na pod, a potom je i udarao otvorenim dlanovima i zatvorenim šakama te nogama u tijelo i glavu, uslijed čega je oštećenica Lorena Gurlica zadobila teške tjelesne ozlijede”, dio je presude “Daruvarcu”.

Prvo osuđen na pet godina pa ubrzo pušten iz zatvora

U siječnju je prvostupanjskom presudom osuđen na četiri godine i šest mjeseci zatvora za tešku tjelesnu ozljedu. Dobio je i deset mjeseci zbog prijetnje. Sutkinja mu je zbog toga dala jedinstvenu kaznu od pet godina zatvora.

Iako je presudu dočekao na slobodi, odmah nakon čitanja je sproveden u pritvor jer je dobio pet godina zatvora.

No Kovačević je tijekom trajanja suđenja proveo maksimalnih šest mjeseci u istražnom zatvoru. Produljeni istražni zatvor do pravomoćnosti presude je ipak ograničen i to posebno u slučajevima kad je pritvorenik u pritvoru proveo maksimalno vrijeme s obzirom na klasifikaciju nedjela, a što u slučaju “Daruvarca” jest slučaj. Kod takvih slučajeva, gdje je kazna do pet godina, zakon predviđa da se istražni zatvor može produljiti samo za šestinu.

Žalba na presudu

S obzirom na to da je “Daruvarac” u pritvoru bio šest mjeseci, to znači da se njemu istražni zatvor mogao produljiti za mjesec dana od izricanja presude. Jedini način da Kovačević ostane dulje iza rešetaka bio je da se u roku od mjesec dana donese pravomoćna presuda. To je za hrvatsko pravosuđe bila nemoguća misija, posebno kad se uzmu u obzir mogućnosti žalbe i cijela procedura koja prati donošenje pravomoćne presude.

Kovačević je, naime, odmah nakon nepravomoćne presude podnio žalbu na rješenje o produljenju istražnog zatvora, a Županijski sud je žalbu usvojio te preinačio rješenje ograničivši trajanje istražnog zatvora na mjesec dana.

Kako je nedugo nakon presude objavljeno, njegov odvjetnik pripremio je žalbu na presudu na 250 stranica. Sud je danas tu žalbu djelomično usvojio i “Daruvarcu” smanjio kaznu zatvora s pet na četiri godine.

Prije dva dana sudjelovao u tučnjavi u šoping centru

Prije dva dana “Daruvarac” je sudjelovao u fizičkom obračunu u jednom zadarskom šoping centru.

O događaju su se pojavile proturječne informacije.

Jedan Zadranin, naime, tvrdi da su ga napali “Daruvarac” i njegov prijatelj. Ispričao je kako je prišao Mercedesu, a da mu je “Daruvarac” sa suvozačkog mjesta dobacio: “Što je, jazavče?”

“Prišao sam da vidim je li to on, a nakon što me vidio i nazvao jazavcem, odvratio sam mu što je p… nakon čega me zalio pićem iz limenke po licu. Situacija je bila prijeteća pa sam uzeo dva kamena, a i izvadio sam nožić, legalni, dug četiri prsta, malo nazubljen. Htio sam ih prestrašiti, no on i prijatelj su me stali gađati kamenjem pa sam pobjegao u Supernovu. Krenuli su za mnom, a ja sam se sapleo i pao”, rekao je 35-godišnjak koji se, kaže, s “Daruvarcem” nije nikada osobno upoznao, ali ga je prethodno javno prozivao jer je blizak prijatelj obitelji 18-godišnje Zadranke koju je “Daruvarac” premlatio. Ispričao je još da ga je na podu šoping centra Kovačević više puta udario nogom u glavu, a da ga je njegov prijatelj od 130 kilograma davio i gnječio.

Policija je pak iznijela svoju verziju prema kojoj je žrtva “Daruvarac”.

Prema policiji “Daruvarac” je žrtva obračuna u šoping centru

“Jučer u 16,20 sati u Zadru ulica Akcije Maslenice zaprimljena je dojava da je unutar trgovačkog centra došlo do fizičkog sukoba između tri muške osobe. Ubrzo nakon dojave policijski službenici su u službene prostorije doveli tri muške osobe u dobi od 36, 35 i 32 godine.

Do sada provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako je su se na parkiralištu trgovačkog centra u automobilu nalazili 32-godišnjak (Daruvarac) i 36-godišnjak kada je sa suvozačeve strane prišao 35-godišnjak i tom prilikom 32-godišnjaku uputio prijetnje i oštrim predmetom mu pokušao nanijeti tjelesne ozljede.

32-godišnjak je tom prilikom zadobio lake tjelesne ozljede dok su na vozilu nastala oštećenja. Kada su se pokušali s vozilom udaljiti s parkirališta, 35-godišnjak je prema vozilu bacio kamenje. Nakon čega su se zaustavili i krenuli za 35-godišnjakom prema trgovačkom centru, gdje je u unutrašnjosti pao na pod i tom prilikom su ga uhvatili.

U službenim prostorijama u tijeku je kriminalističko istraživanje nad 35-godišnjakom zbog kaznenih djela teška tjelesne ozljeda u pokušaju, prijetnja prema 32-godišnjaku i oštećenje tuđe stvari”, priopćila je policija.

Otkad je pušten iz zatvora, “Daruvarac” sudjelovao u dvije tučnjave i skrivio prometnu nesreću

“Daruvarac” je, inače, u periodu otkad je pušten na slobodu već sudjelovao u fizičkom obračunu s jednim mladićem, nakon čega je priveden.

Ponovno je priveden mjesec dana kasnije kada se divljajući automobilom zabio u zaštitnu ogradu pa odbio test na alkohol i drogu.

Izvor: Index.hr