fbpx

Gosti će s domaćinima “kalivati mriže”

Nezadovoljni situacijom u ribarstvu, dio ribarskih poduzetnika svoje poslovanje širi na druge srodne djelatnosti, pa se tako sve više okreću ribolovnom turizmu. I na širem zadarskom području susrećemo takve primjere.

Rozalinda Banić s Pašmana je 15 godina u ribarstvu, no aktualna ograničenja u ribolovu potakla su je da se upusti u novi posao sa svojom gajetom: Kako ljeti te mreže nisu dozvoljene i puno je lošiji ulov nema tu nekog biznisa. Zato smo se orjentirali da bi se prebacili u ribolovni turizam. Imamo gajetu od 6 metara. To je novo, nitko to nema, imaju veći brodovi koji koćare , a mi imamo mali brod , eventualno dvoje ljudi se može ukrcati i to je to. To je posebno nešto. To bi se navečer kalivalo, sutradan se mriže dižu i onda se to pojede.

Kaljanin Božidar Blaslov odlučio je preurediti obiteljsku plivaricu. O razlozima kaže: Stvar je u tome da je budućnost neizvjesna u samom ribarstvu pa pokušavamo tražiti druge srodne djelatnosti odnosno povezati ono u čemu smo najbolji . Od dva broda jedan smo nedavno prodali, tako da ne želimo držati sva jaja u istoj košari, pa da disperziramo rizike jer ne znamo čime ćemo se u budućnosti baviti.

Blaslov će zato na plivarici urediti sobe za goste, to bi bio prvi takav projekt na širem zadarskom području: Namjeravamo na postojećem brodu izgraditi stambene jedinice gdje će se gosti moći ukrcati i vidjeti kako izgleda jedan dan na ribarskom brodu. Imamo dugu tradiciju u ribarstvu i možemo prikazati gostima kako se nekad spremala riba, soljene, sušenje, kad nije bilo frižidera i sličnih stvari, Nadamo se da ćemo sljedećih godinu dana to uspjeti ostvariti, ako nas administracija ne spriječi u tome.

U ministarstvu poljoprivrede doznajemo kako trenutačno izravnih mjera za ulaganja u ribolovni turizam nema, ali potiče se svaka diversifikacija prihoda u ribarstvu i svaki plan koji ide u cilju smanjenja ribolovnog napora i očuvanja ribljeg fonda. Međutim, ribarima sa sličnim idejama Hrvatska gospodarska komora putem projekta Blue Boost nudi europska sredstva, po 10 tisuća eura iz INterreg programa nudi se poduzetnicima za inovacije u plavom sektoru , pa podsjećaju da je do kraja ovoga mjeseca otvoren međunarodni natječaj iz Interreg programa. Na području Zadarske županije financirat će se 5 projekata iz ribarstva, pomorstva, marikulture i turizma.

Izvor: HRT