fbpx

Kolinda i Plenković su kandidati za predsjednika Europske komisije

Premijer Andrej Plenković i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović potencijalni su kandidati za novog šefa Europske komisije, piše belgijski dnevnik Le Soir

Le Soir navodi kako Grabar Kitarović ima solidno ministarsko iskustvo, te da je bila pomoćnica glavnog tajnika NATO-a. Također navode kako bi oko Grabar Kitarović moglo biti većeg konsenzusa nego oko Plenkovića, kojeg se također navodi kao moguću opciju.

Za Plenkovića list tvrdi da je cijenjen u redovima EPP-a, te da su ga upravo zato stavili da predstavlja stranačku grupaciju u pregovorima oko budućih glavnih pozicija u EU što je znak ukazanog povjerenja.

Inače, talijanski portal Affaritaliani piše kako su u srijedu na večeri EPP-a čelnici te stranke shvatili da Manfred Weber ima premalu podršku u Parlametnu, pa su se zato pojavila imena Plenkovića i Grabar-Kitarović. Naime, EPP ne želi odustati od svog kandidata. Također navode, pozivajući se na izvore iz EU, kako bi odabir jednog od hrvatskih političara predstavljao i snažnu poruku zemljama s istoka EU.

Čelnici EU-a u četvrtak će se na summitu u Bruxellesu pokušati dogovoriti o imenovanjima novog vodstva europskih institucija nastojeći spriječiti institucionalni zastoj u ključno vrijeme u Europskoj uniji. Tada bi se trebalo doznati i tko će biti predložen za novog šefa ili šeficu Komisije.