fbpx

LUKSEMBURŠKI LIST “Što je više godina prošlo od rata, to u Hrvatskoj ima više navodnih branitelja”

Luksemburški dnevni list na njemačkom jeziku Tageblatt raspisao se o “čudesnom povećanju ratnih veterana u Hrvatskoj”, koju opisuju kao najmlađu članicu Europske unije i zemlju koja proizvodi “proturječne fenomene”.

“Što je više godina prošlo od rata, to na Balkanu ima sve više navodnih heroja. Čudesno povećanje broja ratnih veterana u Hrvatskoj, i to 24 godine nakon završetka rata, izaziva svađe u ovoj državi”, piše na početku članka Tageblattte u kojem se dodaje kako je apsurdno kako se u Hrvatskoj broj stanovnika smanjuje, dok se broj veterana povećava. Ističu da je Hrvatska na kraju rata imala oko 4,5 milijuna stanovnika, a da je do danas taj broj pao ispod 4 milijuna. S druge strane, 1996. je imala 336 tisuća veterana, danas ih je više od pola milijuna.

Od kraja rata broj branitelja porastao za 147 tisuća

Napominje se da je broj veterana htio napuhati i prvi predsjednik Franjo Tuđman, koji je htio dokazati kako je cijeli narod ustao u obranu protiv srpskih agresora.

U svakom slučaju, Tageblatt navodi da je broj veterana od 1996. do danas narastao za 147 tisuća, te da je to povezano s time da status veterana “sa sobom nosi niz zakonskih prava i privilegija, primjerice dodatak na mirovinu, kao i prednost kod zapošljavanja u javnim službama”.

Navode i da je povećanje broja veterana oštro kritizirao i bivši socijaldemokratski ministar tog resora Fred Matić, te ističu da je među onima koji su prerano otišli u mirovinu čak jedna trećina iz veteranske populacije. Istovremeno se za ostale građane dob za odlazak u mirovinu povećava na 67 godina.

Tageblatt dodaje i kako je najnovije povećanje broja veterana posljedica novog zakona, koji je donijela vlada Andreja Plenkovića, a po kojemu pravo na privilegije imaju i borci HVO-a.