fbpx

Nakon Ureda državne uprave Marinu Dujmović Vuković pokopalo i Ministarstvo kulture

Županijski vijećnik Marko Pupić-Bakrač poslao je otvoreno pismo županu Longinu u kojem ga upozorava da se pravorijek Ureda državne uprave mora poštovati, da se Statut Narodnog muzeja Zadar mora ispraviti, a natječaj za ravnateljicu poništiti.

Njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti.


PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

Doista je zapanjujuće dokle može ići ignorancija Upravnog vijeća Narodnog muzeja i bezobrazluk njegove predsjednice Marine Dujmović Vuković. U otvorenom pismu županu Longinu upozorio sam ga da se pravorijek Ureda državne uprave mora poštovati, da se Statut Narodnog muzeja Zadar mora ispraviti, a natječaj za ravnateljicu poništiti. Na otvoreno pismo županu Longinu meni odgovara Marina Dujmović Vuković!? U neurotičnom dopisu koji sam dobio na kućnu adresu sa dijelovima u kojima su podebljana slova i podcrtane riječi ona meni nešto kao tumači. Sada više ne tvrdi da se ne slaže sa pravorijekom Ureda državne uprave već da se on ne odnosi na Upravno vijeće Narodnog muzeja i nju. Najprije iznese jednu tezu pa kad vidi da ne drži vodu prelazi na drugu. Slično je bilo i sa protuzakonitim zapošljavanjem Davida Ricova. Nisu se slagali sa nalazom inspekcije, ni sa pravomoćnom presudom, išli su toliko daleko da su podnijeli tužbu Ustavnom sudu tvrdeći da su u pravu, nabijajući Narodno muzeju sudske i odvjetničke troškove, proganjali su i ‘ušutkivali’ medije. Nakon što je otkriveno još 6 slučajeva protuzakonitog zapošljavanja u Narodnom muzeju, ponovno sankcioniran Narodni muzej i Renata Peroš po drugi, treći, četvrti… sedmi put mijenja se retorika. E sad više ne drve kako su u pravu i nevine ih progone nego mi Marina Dujmović Vuković šalje dopis kako je za protuzakonita zapošljavana u Narodnom muzeju kriva kadrovska služba!? Zbog čega će ih poslati na edukaciju!? Zamislite kadrovska služba ne zna raditi ugovore o radu, faktički jedinu bitnu stvar koja je u njezinom djelokrugu!? A sankcije odgovornoj osobi ustanove za štetu nanesenu Narodnom muzeju od preko 500.000 kuna (kazne, sudski troškovi, odvjetničke usluge) je slanje djelatnika na edukaciju!?

Koliko je Marina Dujmović Vuković (ne)stručna pokazuje dopis kojeg sam zaprimo od Ministarstva kulture. U njemu jasno stoji kako je pravorijek Ureda državne uprave ispravan. Dakle, praktično tvorac Zakona o muzejima ( NN 61/18 ) dao je za pravo Uredu državne uprave koji je utvrdio kako je statut Narodnog muzeja protuzakonit. Time sve tlapnje i žalopojke Marine Dujmović Vuković kako se ne slaže sa pravorjekom Ureda državne uprave padaju u vodu.

Što sada ?

Zar zaista treba dokazivati da pravorjek Ureda državne uprave treba poštovati? Da protuzakonite odredbe iz Statuta treba ukloniti a natječaj za ravnateljicu u kojem su navedene iste protuzakonite odredbe poništiti?

Da Marina Dujmović-Vuković nije iznad Ustava, Zakona, Sabora RH koji je Zakon donio, Ministarsva kulture, Vlade RH?

Vijećnik u Županijskoj skupštini Zadarske županije
Marko Pupić-Bakrač