fbpx

Plenkovićev otac je iskorištavao studente, a rektor Boras mu želi dati počasnu titulu

Danas se održava sjednica Senata Sveučilišta u Zagrebu na kojoj će se odlučivati o prijedlogu rektora Borasa da se osnuje povjerenstvo koje bi onda trebalo odlučiti o izboru u počasno zvanje ‘professor emeritus’ Mariju Plenkoviću, ocu premijera Andreja Plenkovića, javila je srednja.hr.

U obrazloženju prijedloga stoji kako je Plenković obnašao brojne sveučilišne programske, rukovodeće, znanstvene, nastavne i uredničke funkcije na Sveučilištu u Zagrebu, kao i na drugim domaćim i inozemnim sveučilištima.

Mario Plenković je predavao komunikologiju na Fakultetu političkih znanosti te Grafičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Rektor Boras, piše srednja.hr, smatra kako je Plenković dao izniman doprinos u radu brojnih sveučilišnih odbora i povjerenstava te kako je aktivno promicao ugled Sveučilišta u Zagrebu.

A kako je u stvarnosti izgledalo to ‘promicanje ugleda Sveučilišta u Zagrebu’ svjedoći iz prve ruke potpisnik ovih redova kojemu je tijekom studija na Fakultetu političkih znanosti, Mario Plenković predavao više komunikoloških predmeta. Treba napomenuti da potpisnik ovih redova nije jedan od tzv. propalih studenata koji profesorima zamjeraju svaku sitnicu, već je tijekom studija nagrađen stipendijom kao jedan od 5 % najbolji studenata na godini.

Jedan od predmeta koje je Plenkovićev otac predavao na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu bio je i ‘Komunikologija masovnih medija’.

Zanimljivo je da se su studenti na ocjenu iz tog ispita mogli utjecati.

Privatni biznis sa studentima

Onaj tko je želio višu ocjenu za zadatak je od Plenkovića dobivao dvadeset, trideset ili pedeset stranica knjige iz komunikologije, obično na engleskom jeziku, koje je trebalo prevesti. Plenković je knjige stranih autora nabavljao u inozemstvu te je njihov sadržaj kompilirao u svojim knjigama koje je izdavao. Za to mu je trebao hrvatski prijevod, A gdje ćeš naći bolje prevoditelje od studenata kojima o tome ovisi ocjena. I što je najbolje, prevode – besplatno.

Prevedeni tekstovi su se Plenkoviću predavali prilikom pristupanja ispitu. Veći broj prevedenih stranica, bolja ocjena.

No, to nije sve.

Da bi ‘napisao’ vlastitu knjigu nije mu bio dovoljan samo prijevod stranih autora, što su mu besplatno donosili studenti kako bi prošli ispit. Dosjetio se kako će besplatno doći i do grafičkog izgleda svojih knjiga.

Paralelno s Fakultetom političkih znanosti bio je predavač i na Grafičkom fakultetu Svaučilišta u Zagrebu. Na tom je fakultetu predavao predmet koji se zvao ‘Grafička komunikacija’ ili nešto slično.

Zanimljivo je da su tamo, po već prokušanom modelu, studenti kao ispit morali osmisliti grafički izgled naslovnice njegove nove knjige. Najbolji bi, naravno, dobivali i najvišu ocjenu.

Tako je prof. Marijan Plenković, otac našeg premijera, kasnih 90-tih osmislio model po kojem je besplatno dobivao prijevod stranih autora za svoje knjige, kao i tzv. grafičku pripremu za njihov tisak. Njemu je ostalo samo da sve to zajedno odnese u tiskaru.

Već slijedeća generacija studenata morala je njegovu novu knjigu kupiti za ispit kao obveznu literaturu.