Policija u Philadelphiji zaplijenila milijardu dolara vrijednu pošiljku kokaina, uhićen je Crnogorac

Palo je 16,5 tona droge, to je jedna od najvećih zapljena u povijesti

Federalne vlasti zaplijenile su 16,5 tona kokaina u vrijednosti većoj od milijarde dolara s broda u Philadelphiji u jednoj od najvećih zapljena droge u povijesti SAD-a, objavilo je u utorak američko ministarstvo pravosuđa, a među uhićenima je crnogorski državljanin. Federalni, državni i lokalni službenici ukrcali su se na teretni brod MSC Gayane usidren u philadelphijskoj luci Packer i pronašli kokain u sedam brodskih kontejnera, navodi se u izvješću podnesenom Federalnom sudu.

Uhićena su dva člana posade, Ivan Đurašević i Fonofaavaea Tiasagu, i protiv njih su podignute optužnice. Oba muškarca rekla su istražiteljima da su pomogli natovariti brod s kokainom tijekom putovanja, navodi se u izvješću. Podgorički portal Vijesti objavio je da je Đurašević crnogorski državljanin s prebivalištem u Budvi.

Jedna od najvećih zapljena u povijesti

“Ova količina kokaina može ubiti milijune ljudi”, objavio je na Twitteru američki državni tužitelj u Philadelphiji William McSwain. Njegov ured procijenio je vrijednost zaplijenjenog kokaina na više od milijardu dolara. Brod je bio u Čileu, Peruu, Kolumbiji i Panami tijekom prošlog mjeseca, pokazuju podaci Reutersa o praćenju plovila.

Vlasnik teretnog broda, tvrtka Mediterranean Shipping navodi u priopćenju da su upoznati s incidentom i da surađuju s američkim vlastima u razotkrivanju trgovine ilegalnim drogama. Zapljena je jedna od najvećih u povijesti SAD-a, uključujući zapljenu 21 i 14 tona kokaina u Kaliforniji i Teksasu 1989. godine. Kokain je najčešće konzumirana ilegalna droga u SAD-u, navode federalni službenici.