fbpx

PROMETNI STRUČNJAK ŽELJKO MARUŠIĆ Nema šanse da su otkazale kočnice

Prometni stručnjak Željko Marušić na svom je portalu nabrojao je pet bitnih stvari vezanih za strašnu prometnu nesreću u kojoj je kamion na odmorištu autoceste A3 kod novske usmrtio dvoje djece

‘Nezapamćena tragedija kad je danas u 9:40 zahuktali tegljač pri na autocesti A3, od Novske prema Okučanima u punoj brzini uletio u odmorište prešao zelenu oazu te pokosio skupinu učenika koji su, na putu za more, imali pauzu te su izišli iz autobusa’, piše Marušić na autoportal.hr. Njegov tekst prenosimo u cijelosti.

Premda još nisu poznati vjerodostojni detalji nesreće, putanja i dinamika kretanja tegljača teško kompromitira vozača, iz dva bitna razloga:

1. Kočnice na kamionu ne mogu otkazati, jer je, poput željezničkih vozila opremljen ‘ispraznim’ sustavom – kamion je sam uvijek opružno zakočen, a kad motor radi, tlak u pneumatskom sustavu, preko pneumatskih cilindara drži kočnice otkočenim, dak vozač, pritiskom na papučicu, ne smanji tlak i tada kočnice samostalno koče. Radni je tlak oko 8 bara, a kad padne ispod 4 bara, pneumatski cilindar više ne može svladati silu opruge i ona aktivira kočnice. Neodgovorni vozač može dugotrajnim agresivnim kočenjem ‘skuriti’ (spaliti) kočne obloge, , ali ni tada kočnice potpuno ne gube učinkovitost.

2. Svaki tegljač još ima dva pomoćna kočna sustava – motornu kočnicu i retarder. Premda ti sustavi imaju ograničeno djelovanje, mogu biti spasonosni te mogu spriječiti konkretni ishod.

3. Dakle, bez obzira na stanje prvog, drugog i trećeg kočnog sustava, ako je vozač bilo što sumnjao, nije smio skrenuti na odmorište. Ishod je trebao tražiti na autocesti, gdje ima daleko više prostora za manevriranje, a nema pješaka.

4. Priča o zaglavljenom tempomatu, podsjeća na prvu verziju Horvatinčićevog objašnjenja tragičnog naleta na jedrilicu s dvoje talijanskih nautičara (njegov je brod također bio na ‘tempomatu, premda se izvlačio na navodni otkaz motora), prije nego što je odlučio pozvati se na sinkopu i potpunu promjenu iskaza. Pa, za boga, pa gliser u punoj brzini i zahuktali tegljač mogu isključiti pogonsku vezu od motira do kotača (odnosno propelera), ubacivanjem ručice mjenjača (odnosno snage) u prazan hod.

5. Sve dakle u prvi plan stavlja sumanutu, neodgovornu reakciju vozača, iz bilo kojeg razloga, bilo da je vozač prethodno zaspao pa bunovan uletio u odmorište ili je bio nesposoban za vožnju, zbog alkohola, droga, za vožnju štetnih medikamenata…