fbpx

Stigla je aplikacija pomoću koje se možete pretvoriti u domaće političare

Osjećate se kao da vas prate tajne sile? Spremni ste povesti radništvo u borbu dok čekate da vas zaliju chemtrailima? Danas ste si baš državotvorno, entitetski ili tajkunski raspoloženi? Uz pomoć mobilne aplikacije Darmar – maske domaćih faca pronađite svojeg unutarnjeg Andreja Plenkovića, Ivana Pernara, Davora Bernardića ili Milana Bandića, kao i još neke svevremenske favorite hrvatske i regionalne politike, povijesti i sporta na kojima su bazirane maske u Darmaru.

Darmar kombinira tehnologije proširene stvarnosti i praćenja lica, pa tako koristeći kameru pametnog telefona na lice korisnika “projicira” 3D model koji se pomiče zajedno s korisnikom, i “stapa” se s njegovim licem prateći gestikulaciju i pokrete lica. Drugim riječima, Darmar na lice korisnika “nalijepi” masku druge osobe, koja se ponaša kao da je njegovo lice, a neke od maski reagiraju na specifične gestikulacije poput otvaranja usta za prikazivanje dodatnih efekata.

Ovu je zabavnu aplikaciju razvio Kod Biro, zagrebački programerski studio s ukupno šest zaposlenih, koji su osnovali FER-ovci Matej Trbara i Luka Mijatović, prijatelji i kolege još od srednjoškolskih dana.

“Aplikaciju smo namijenili onima koji se vole dobro nasmijati i zezati, koji prate dnevnopolitička događanja, publici koja voli memove, svima koji vole stvarati i dijeliti sadržaj na Instagramu i drugim društvenim mrežama. Za njih smo napravili alat koji će u kombinaciji s karakterističnim smislom za humor, koji u Hrvatskoj i regiji ljudi posjeduju, uveseliti sve korisnike, a nadamo se i osobe koji su imali čast naći se u prvoj postavi Darmar aplikacije. Već sada mogu najaviti da ćemo redovito našu galeriju dopunjavati novim maskama“, objašnjava osnivač Kod Biroa Matej Trbara.

U aplikaciji će korisnici već sad mogu pronaći maske temeljene na Zdravku Mamiću, Milanu Bandiću, Kolindi Grabar-Kitarović, Ivanu Pernaru, Josipu Brozu – Titu, Aleksandru Vučiću, Davoru Bernardiću, Ivici Todoriću, Andreju Plenkoviću, Miloradu Dodiku, Mireli Holy i Ivi Sanaderu. Uz to, Darmar donosi maske temeljene na nekim omiljenim domaćim fenomenima, poput hrvatskih navijačkih rekvizita, pršutinga, heklanog stolnjaka, mirišljavog borića wunderbauma i krunice na retrovizoru, te još neka iznenađenja.

“Do same ideje smo došli iz želje da izdamo vlastitu aplikaciju budući da smo do sada radili samo za klijente ‘po narudžbi’. Kako su naše ekspertize mobilne aplikacije, AR i tehnologije praćenja lica logičan odabir je bio da aplikacija bude iz te domene, jer nema puno tvrtki koje se bave takvim stvarima, a pogotovo ne na domaćem tržištu. Ideja izrade aplikacije s maskama poznatih ličnosti i nekih uvriježenih fenomena specifičnih za područje Hrvatske i okolice uklopile su se dobro u našu viziju te mislimo da će biti interesantna korisnicima na domaćem tržištu”, tumači Luka Mijatović.

Izvorno, Kod Biro se bavi razvojem mobilnih aplikacija s naglaskom na njihovu primjenu u marketinške svrhe. Specijaliziran je u tehnologijama proširene i virtualne stvarnosti, praćenju lica i razvojem proizvoda baziranih na tim tehnologijama.

S partnerskim tvrtkama Kod Biro radio je na projektima za korporacije iz Europe, SAD-a Velike Britanije, Japana i drugih zemalja, a do sada su razvijali aplikacije za korporativne evente, prezentacijske aplikacije za velike međunarodne tvrtke, aplikacije s izravnim primjenama virtualne stvarnosti, za promociju proizvoda u kozmetičkoj industriji, kao i aplikacije za virtualno testiranje proizvoda.