fbpx

Stigli novi nalazi malene Mile, otac otkrio kada bi trebala na transplantaciju

Djevojčica koja je ujedinila Hrvatsku, Mila Rončević, već je dva mjeseca na liječenju u SAD-u.

Mila se u SAD-u liječi od akutne megakariocitne leukemije. U bolnici u Philadelphiji Mila je i proslavila drugi rođendan.

Danas smo razgovarali s njezinim ocem Marinom Rončevićem koji nam je otkrio kako napreduje liječenje.

Ako sve bude u redu, transplantacija bi trebala biti početkom srpnja

Kazao nam je kako je proces još uvijek neizvjestan, zbog same prirode bolesti te s povremenim usponima i padovima, od infekcija nadalje. Kontrole su, dodaje, stalne. Objasnio je kako sad slijedi pripremni ili međuciklus, no obitelj još ne zna sve detalje o kojima brine liječnički tim.

S nama je ipak podijelio dobre vijesti. Posljednji nalazi su dobri i bude optimizam. Milin otac Marin kaže da bi, ako sve bude u redu, transplantacija trebala uslijediti početkom srpnja.

Marin dodaje kako nakon transplantacije Milu čeka oporavak od oko šest mjeseci nakon čega bi se obitelj, ako sve bude u redu, trebala vratiti u Zagreb.

Marin Rončević rekao nam je još kako se moli da ostane ovako, te kako se nadaju da je najgore prošlo. Svjesni su o koliko je teškoj bolesti riječ, i mole se da transplantacija prođe uspješno i da nema posljedica.

Borba za život u SAD-u

Mila Rončević je početkom mjeseca s roditeljima otputovala na liječenje u bolnicu Children’s Hospital of Philadelphia nakon ogromne akcije za prikupljanje novca za njeno liječenje kojoj se odazvala cijela Hrvatska.

Prema posljednjim podacima, skupljeno je 5,758.499,25 dolara, odnosno 38,114.540 kuna.

Njen otac tada je pozvao ljude da više ne uplaćuju jer je skupljeno puno više nego što je bilo potrebno.

Otac je prodao svoju kuću

Milin otac Marin Rončević javio nam se dan nakon što su stigli u bolnicu u kojoj nastavlja liječenje teškog oblika leukemije.

“Mila je izvrsno i dalje, započeli su sa svim analizama i pripremnim radnjama za prvi ciklus liječenja koji će isto biti maksimalno individualiziran, odnosno prilagođen. Upoznali smo veliki tim liječnika i sestara koji će skrbiti o Mili, uključivo prof. Aplenca, koji je izrazito skroman i samozatajan tip. Veleposlanstvo i Rukavina su nam na dispoziciji, smješteni smo u hotelu koji je platilo Društvo Hrvata u Americi, u neposrednoj blizini, ali kroz dan dva, čim se snađemo, idemo na prijateljsku adresu u blizini. Kakav će biti smještaj, potpuno nam je nebitno jer smijemo biti skupa u sobi, pa tu i planiramo biti”, rekao nam je tada Milin otac.

On je prodao svoju kuću, a novac od prodaje, zajedno s viškom uplaćenog novca za liječenje Mile, bit će uplaćen u fond koji će biti usmjeren u svrhu liječenja druge djece.

“Ljudski život nema cijenu”

“Ideja je da se na razini Republike Hrvatske u Rijeci registrira fond koji će financirati ovakve slične slučajeve. Mili je trebalo 15 milijuna kuna, ostalo je oko 22 milijuna i mislim da neke donacije još uvijek pristižu. To će biti u fondu kojim će se sanirati ovakvi i slični slučajevi”, objasnio je Milin djed.

“Fond se ne bi punio iz akcije u akciju, nego bi se punio stalno i skupljao bi se novac za djecu koja nemaju sredstava da se liječe. Naravno da je rješenje sustav, ali ako sustav ne može, onda su ovakve akcije dragocjene. Ljudski život nema cijenu, on se ne može mjeriti vrijednošću kuća. Fond zaklade apsolutno da, ali priču bi morao voditi sustav”, rekao je.

Izvor: Index.hr