fbpx

SVJEŽE IZ APPLEA Ovo je novi Mac Pro – računalo od 6.000 dolara

Apple je ne WWDC-u predstavio novo stolno računalo namijenjeno profesionalnom korištenju koje, očekivano, košta puno više nego što je itko pomislio. Prije nego što pitate – u cijenu nije uključen monitor.

Apple je na WWDC-u po prvi put predstavio svoju najnoviju radnu stanicu koja, pored neobičnog industrijskog dizajna, krije komponente koje očigledno ciljaju korisnike koji računala ne kupuju za zabavu.

Startna cijena računala je 5.999 dolara, što u grubom prijevodu na ovdašnje cijene znači 59.999 kuna, novi Mac Pro je dugo iščekivani uređaj koji, na sreću, nije toliko avangardan da u njega ne možete instalirati grafičku karticu. Riječ je o kvadratnoj konstrukciji koja slijedi konvencije utabanog dizajna stonih računala.

Ono što je Apple odlučio napraviti sa standardnim dizajnom je poigrati se s detaljima poput formacije rupica na vanjskom dijelu koje stvaraju zanimljiv osjećaj dubine i teksture. Kućište je napravljeno oko okvira napravljenog od nehrđajućeg čelika, dok se nožice mogu zamijeniti kotačićima. Ručka na gornjem dijelu kućišta jednostavno se zakrene i korisniku omogućava pristup unutrašnjosti računala.

Unutrašnjost računala hlade tri velika ventilatora, kao i (kaže Apple) – velik broj odvoda za toplinu koji štite komponente.

Kad smo već kod komponenti, Apple obećava da ćemo u računalo moći ugrađivati vrlo moćni hardver – do 1.5 TB radne memorije, do Intel Xeon s 28 jezgri, 56 threadova i do četiri GPU-a koji koriste nešto što Apple naziva MPX Module. Ti moduli se mogu spojiti u glavne PCI slotove te primiti do 500 W snage iz nove Thunderbolt komponente koju je Apple dodao u samu matičnu ploču.

Uređaj ima osam PCI Express slotova, no ako odlučite koristiti MPX Module, vaše komponente mogu zauzeti puno prostora – jedan par zauzima četiri PCI slota.

Za što to služi?

Kratki odgovor? Obrada videa, 3D grafiku i 2D grafiku. Apple je demonstrirao svoje novo računalo aplikacijama poput Logica, Lightrooma i Final Cuta Pro X. Ako je vjerovati demonstraciji, ova su najjača računala koja je Apple ikad proizveo.

Prema izvješću The Vergea, američki proizvođač je na WWDC-u 2019. predstavio profesionalni studio za fotografiju koji, naravno, pored svega ima i MacBook Pro povezan sa iPadom Pro na kojem se snimljene fotografije vide uživo. MacBook Pro bio je povezan sa stalkom za Pro Display XDR te stojao u portret modu (stalak za monitor košta 1000 dolara i kupuje se zasebno).

Demo kutak uključio je i retuširanje uživo putem Affinity Phjotoa, HDR kompozite u Lightroomu i konačno, time-lapse produciran u Final Cutu Pro X. Jedino pitanje je zašto bi profesionalni fotograf sa sobom nosio masivni ekran, iPad Pro i računalo. Možda ako odluči složiti radnu stanicu kod kuće? Bilo kako bilo, zbog cijene računala i dodataka, vrlo je izvjesno da će se ovo računalo udomiti jedino kod ljudi koji su zbilja sigurni da će im se isplatiti startna investicija od 11.000 dolara (monitor košta 5000 dolara).