fbpx

U NORMALNOJ DRŽAVI BI ODAVNO BIO U ZATVORU Sve afere ministra Kuščevića

Propala obiteljska tvrtka ministra uprave Lovre Kuščevića nakon stečaja ostavila je milijun kuna duga prema dobavljačima, 300 000 prema državi, a među vjerovnicima je i jedan bračni par iz Splita kojem nikad nisu isporučili plaćenu kuhinju, objavio je Telegram.

Uz to, pred kraj poslovanja tvrtke Kuščević d.o.o. današnji ministar je kao privatna osoba otkupio vrijedne poslovne prostore tvrtke prije odlaska u stečaj. I tako se ljudi, država te druge tvrtke kojima je Kuščević d.o.o. dugovao novac nisu imali iz čega naplatiti nakon stečaja. Nekoliko godina kasnije Lovro Kuščević prodao je te poslovne prostore za 301 000 eura. Novo je to otkriće o sumnjivim poslovanjima današnjeg ministra uprave.

Ministrov otac Nenad Kuščević prije nekoliko dana izjavio je kako je ta kupovina pa prodaja bila najbolji poslovni potez njegovog sina. No postavlja se pitanje kako je do tog poteza došlo.

Kupio poslovni prostor od svoje tvrtke

Naime, obiteljska tvrtka, koju je ministar osnovao s bratom Branimirom 2005. godine, kupila je 328 četvornih metara poslovnih prostora u Supetru na Braču za 210 000 eura. Početkom srpnja 2010. godine Lovro Kuščević, kao privatna osoba, i tvrtka Kuščević d.o.o. potpisali su ugovor o kupoprodaji temeljem kojeg je današnji ministar preuzeo te poslovne prostore. Nije poznat iznos za koji su nekretnine kupljene.

Jednako tako nije ni jasno kako je Kuščević nabavio 2010. godine novac kojim je otkupio nekretnine svoje tvrtke.

U zemljišnim je knjigama evidentirano tek da je godinu i pol kasnije, 15. veljače 2012. godine, od punca Ante Žuvića uzeo zajam u vrijednosti 120 000 eura, temeljem kojeg je na te poslovne prostore upisano založno pravo. Ante Žuvić, danas pokojni otac ministrove supruge, bio je i poslovno povezan s obitelji pa je u tvrtki Kuščević d.o.o. u trenutku prodaje bio na funkciji direktora.

Tvrtka otišla u stečaj Kuščević prodao poslovni prostor

Tvrtka Kuščević d.o.o. otišla je u stečaj 30. studenoga 2012. godine. Devet mjeseci kasnije, u kolovozu 2013. godine, Lovro Kuščević prodao je nekadašnje poslovne prostore tvrtke turističkoj kompaniji Svpetrvs hoteli za, kako je vlasnik Marijan Dužić jučer kazao, 301 000 eura.

No ministar se nakon prodaje nije u potpunosti odrekao ovog prostora jer je u zemljišnim knjigama uz prodaju zabilježio i založno pravo zbog osiguranja novčane tražbine od 260 tisuća eura. To bi značilo, piše Telegram, da Svpetrvs hoteli ministru i dalje duguju taj iznos jer zabilježba još nije uklonjena.

Prostor prodao tvrtki zbog koje je Općina mijenjala prostorni plan, a na čelu lokalne uprave bio Kuščević

Treba napomenuti da je tvrtka Svpetrus hoteli bila među investitorima zbog čijih je projekata Općina Nerežišća, koju je prije ulaska u vladu vodio Kuščević, mijenjala prostorni plan uređenja. I to tri mjeseca nakon što im je Kuščević prodao svoje nekretnine.

I dok se Svpetrus hotelima isplatilo poslovati s Kuščevićem, bračni par s početka teksta nije imao te sreće.

Bračni par prevario za kuhinju

Među 1,3 milijuna kuna duga propale tvrtke ministra Kuščevića nalazi se i iznos od 24 551 kune koji je potraživao jedan bračni par iz Splita. Oni su od tvrtke Kuščević d.o.o. kupili kuhinju još u veljači 2009. godine, odnosno više od tri godine prije stečaja. Račun im je Kuščević d.o.o. izdao 24. veljače 2009. godine, a kupoprodajna cijena plaćena je prema ugovoru od 20. travnja te iste godine.

No premda je kuhinja plaćena, kupcima nikada nije isporučena. Nakon nekog vremena par iz Splita zatražio je povrat uplaćenog novca, na što Kuščević d.o.o. nije pristao. Bračni par je bio spreman na kraju i da im se isporuči izložbeni primjerak, no i to je propalo.

Kako su supružnici iz Splita u tom trenutku ostali i bez novca i bez kuhinje, odlučili su tužiti tvrtku Kuščević d.o.o. Tužbu su podnijeli 11. kolovoza 2010. godine, a 14. ožujka 2011. godine donesena je presuda prema kojoj tvrtka Kuščević d.o.o. mora obeštetiti supružnike. 31. ožujka 2011. godine presuda je postala pravomoćna, a 15 dana kasnije i ovršna. To je značilo da su supružnici iz Splita sada mogli prisilno naplatiti dug.

U međuvremenu, tvrtka Kuščević d.o.o., koja je, prema svemu sudeći, već bila u poslovnim problemima jer bi se u protivnom moglo sumnjati u ozbiljnu prijevaru, piše Telegram, svoju imovinu temeljem kupoprodajnog ugovora prebacila je na ime Lovre Kuščevića.

Tada su Kuščevići već bili svjesni da imaju dug prema supružnicima iz Splita kojima nisu isporučili kuhinju, iako im je ona plaćena. Doduše, formalno gledano, taj dug je sudski priznat tek u ožujku 2011. godine, kada je presuda po tužbi kupaca postala pravomoćna. No bračni par kuhinju je uredno još platio 20. travnja 2009. godine.

Kada su supružnici iz Splita dobili odluku suda temeljem koje su mogli krenuti u ovrhu, tvrtka Kuščević d.o.o. više nije imala vrijedne imovine iz koje bi se dug mogao naplatiti jer su, dakle, 6. srpnja 2010. njezini poslovni prostori prodani Lovri Kuščeviću. Drugim riječima, supružnici iz Splita nisu se mogli naplatiti.

Uvjereni da je gospodin Kuščević otkupio poslovne prostore kako bi se vjerovnike tvrtke onemogućilo u naplati duga, podnijeli su novu tužbu, ovog puta protiv tvrtke Kuščević d.o.o. i Lovre Kuščevića koji je od nje kupio poslovne prostore u Putu Vele Luke 4. Od suda su tražili da raskine taj ugovor o kupoprodaji.

Iako su ranijom presudom nedvojbeno dokazali da im je tvrtka Kuščević d.o.o. ostala dužna, supružnici se nisu uspjeli naplatiti od današnjeg ministra. Prvu presudu, kojom je odbijena tužba izigranih kupaca, sud u Supetru donio je sredinom lipnja 2017. godine. Prema obrazloženju, u potezu braće Kuščević nije bilo ništa sporno jer je firma Kuščević d.o.o. prodala Lovri Kuščeviću svoje poslovne prostore mjesec dana prije nego što je dug prema supružnicima iz Splita postao stvaran. Odnosno, prije nego što je presuda kojom im je potvrđen dug postala pravomoćna.

Nakon što su izgubili prvi dio postupka, supružnici se žalili na takvu odluku suda. No Županijski sud u Splitu ih je odbio i potvrdio prethodnu presudu.

Kupcima plaćena kuhinja nikad nije dostavljena, a za Telegram su potvrdili da u međuvremenu nisu dobili ni novac ni kuhinju.

Godinama bez kontrole

Ogorčeni su ovakvim raspletom i rekli su kako nadležna tijela, prije svega Porezna uprava, godinama nisu kontrolirala poslovanje tvrtke obitelji Kuščević.

I dalje je ostaje puno nepoznanica u ovoj kompliciranoj priči, piše Telegram.

Naime, s obzirom na to da Kuščević d.o.o. tri godine ranije nije podnosio poslovna izvješća, država je još 2011. tražila brisanje tvrtke. Tome se usprotivila Porezna uprava s argumentom da Kušević d.o.o. ima vrijednu imovinu. No glavninu te imovine je, kako dokazuje spomenuti kupoprodajni ugovor predočen sudu u parnici s bračnim parom iz Splita, godinu ranije preuzeo Lovro Kuščević kao privatna osoba.

Spomenute poslovne prostore u Supetru tvrtka Kuščević d.o.o. kupila je 2005. godine za 210 000 eura. Nije dostupna ni odluka Uprave tvrtke da se pet godina kasnije prodaju Lovri Kuščeviću kao privatnoj osobi bez koje ta kupoprodaja nije smjela biti obavljena.

Prema zadnjem dostupnom izvješću, tvrtka je 2006. godine dobavljačima dugovala tri i pol milijuna kuna.

Isto tako, nejasno je za koji je iznos Lovro Kuščević otkupio poslovne prostore i je li eventualnom prodajom ispod tržišne cijene umanjena vrijednost tvrtke Kuščević d.o.o. Tu istragu možda bi trebale provesti institucije RH.