fbpx

UHLJEBISTAN Gradnja stanova i povišice uhljebima – novo rasipanje našeg novca

S ekonomkim rastom gore idu i prihodi proračuna, ali i apetiti onih koji žive od novca poreznih obveznika, no ovoga puta dogodilo se nešto do sada nezabilježeno – da ministar financija praktički sam od sebe javnosektorašima nudi veće plaće, piše portal Index.hr

Idealan je trenutak za rješavanje uhljeba, a Marić najavljuje da će im povećati plaće

Iako je sada, s obzirom na to da na tržištu nedostaje radnika, idealna situacija za bezbolno rješavanje viška administracije – jer vjerojatno nikada nije bilo lakše pronaći posao, Marić najavljuje povećavanje njihovih plaća.

Na zavodu za zapošljavanje kao nezaposleno je prijavljeno oko 111 tisuća ljudi, što je najmanji broj od sredine osamdesetih godina prošlog stoljeća, a nedostatak radnika ne osjeća se samo u turizmu i građevini nego u gotovo svim sektorima.

Nakon što su sindikati u školstvu najavili štrajk ako se ne povećaju plaće prosvjetnim djelatnicima, ministar financija Marić rekao je da pozitivni gospodarski pokazatelji otvaraju mogućnost za pregovore o plaćama te da će se u tome nastojati ostvariti jednak pristup prema svim državnim i javnim službenicima.

Povećanje plaća ne samo za prosvjetare, nego i prekobrojnim uhljebima

“Razgovarat ćemo sa sindikatima u školstvu, ali i ostalima, jer zagovaramo horizontalni pristup. Koliko danas možemo govoriti o prosvjetnim radnicima, isto tako trebamo govoriti i o policajcima, carinskim službenicima, djelatnicima u kulturi i drugim državnim i javnim službenicima”, izjavio je nedavno u saboru ministar Marić o zahtjevima sindikata u školstvu koji traže povećanje koeficijenata složenosti poslova za sve zaposlene u sustavu osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja.

Što znači da povećanje plaća neće biti samo za prosvjetare nego za sve, uključujući i prekobrojnu administraciju odnosno – uhljebe.

A što je s onima koji pune proračun? Potpredsjednik vlade kaže da poslodavci mogu izdržati povećanje plaća

Zanimljive ideje ima i potpredsjednik vlade Predrag Štromar, koji misli da je našao rješenje za povratak radnika iz inozemstva.

Rekao je da bi poslodavci trebali povećati plaće radnicima, da imaju dovoljno za dobar život, što je posebno iritantno kad dolazi iz usta političara koji troše tuđi novac i većina njih nikada nikome, pa ni sebi, nije morala zaraditi i isplatiti plaću. Uz to je najavio i da će država tim povratnicima graditi stanove.

“Moj glavni cilj je da se povećaju plaće i da se u Hrvatsku vrate oni koji su otišli od 2008. do danas”, rekao je Štromar na konferenciji Budućnost građevinskog sektora.

Štromar nudi POS-ove stanove kao da ne znamo kako to funkcionira

“Poslodavci, ponudite radniku onoliko novca koliko je dovoljno da ovdje dobro živi, a mi ćemo pripremiti uvjete. Ako mu treba riješiti stambeno pitanje, to ćemo riješiti subvencijama ili POS-om, a vi, poslodavci, dajte dobre plaće”, izjavio je Štromar.

Kako u praksi izgleda podjela POS-ovih stanova za “rješavanje stambenog pitanja” najbolje ilustrira primjer s Brača, gdje je u režiji aktualnog ministra uprave Lovre Kuščevića jedan takav stan dobio HDZ-ov načelnik, a potom ga je – iznajmljivao turistima.

Ljudi su pobjegli u zemlje gdje nemaju stanove i gdje im nitko drugi ne rješava “stambeno pitanje”, nego plaćaju najam, i to znatno skuplji nego u Hrvatskoj. To znači da su otišli iz nekih drugih razloga, a ne zbog stanovanja, ali Štromar ih ipak kani privući ulupavanjem javnog novca u stanogradnju.