fbpx

VELIKA OGORČENOST Ništa od besplatnog prijevoza otočke djece s teškoćama u razvoju

Saborski Odbor za zdravstvo i socijalne politike jučer ponovno nije izglasao izmjenu Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu kojim bi se djeci s teškoćama u razvoju s hrvatskih otoka omogućio besplatan trajektni prijevoz. Oporbeni članovi Odbora su ogorčeni, a iz resornog Ministarstva uvjeravaju da će to biti učinjeno do kraja godine

Jučer se objavom punom ogorčenosti na Facebooku oglasila Ines Strenja, zastupnica Mosta u Hrvatskom saboru i predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku. Povod njezinoj objavi bilo je nedonošenje odluke spomenutog Odbora o izmjenama Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu, kojima se tražilo da se otočkoj djeci s teškoćama u razvoju omogući besplatan trajektni prijevoz. Naime, šest članova Odbora glasovalo je za, a šestoro je bilo protiv.

Prenosimo objavu zastupnice Strenje koju je naslovila “Zašto me je danas sram biti saborska zastupnica?”.

‘Srce je ostalo tvrdo, a mozak u stranačkim okovima’
“Nažalost, danas nakon sjednice Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskog sabora čija sam predsjednica moram reći da me je sram. I ne vidim više smisla u bešćutnoj stranačkoj stezi jer na kraju krajeva, treba ipak nastaviti živjeti sam sa sobom i svojim odlukama. Puno puta riječ je dosada bila o ustašama i partizanima, o kriminalcima koji sjede u saborskim klupama i izdajama prelaskom “žetončića” koji te uvijek i uvijek vraćaju na isto pitanje – što to meni sve treba?

Danas je bila druga tema, ljudskija, dječja, prava tema koja nema stranačku obojenost. Ili pak ima? Danas sam apelirala na zastupnike koje su neki birači ipak izabrali i kojima je dužnost zastupati njihove interese – birači koji bi sigurno da su danas bili na mom odboru digli ruku i oslobodili plaćanja trajekta za DJECU S TEŠKOĆAMA U RAZVOJU. Nažalost, srce je ostalo tvrdo, mozak u stranačkim okovima i čak niti ponuda da konačni zakon bude nestranački prijedlog Odbora, za što postoji poslovnička mogućnost nisu ih pokolebali. Zakon nije prošao. Ali borba ne prestaje. Obećavam”, gnjevno je napisala Strenja.

Ministarstvo: Imat će pravo na besplatan prijevoz
Ne spominjući je imenom, na tvrdnje zastupnice Ines Strenje sinoć je priopćenjem reagiralo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukutre tvrdeći da je nakon jučerašnje sjednice Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku izneseno niz netočnih tvrdnji.
“Izmjene Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu su u tijeku i sva otočka djeca s teškoćama u razvoju te osobe s invaliditetom će imati pravo na besplatan prijevoz. Slijedom niza netočnih izjava nakon danas održanog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku na čijoj se sjednici glasalo o prijedlogu oporbenih zastupnika za promjenu Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu, ističemo kako prijedlog nije izglasan budući da predložene promjene nisu uvažene iz niza razloga a tim više jer je navedeni Zakon trenutno u izmjeni. Ovim putem ističemo, kako je konkretni prijedlog saborskog zastupnika Arsena Bauka o kojem se danas odlučivalo na spomenutom Odboru, danas formalno odbijen od zastupnika vladajuće većine budući da je ocijenjeno kako navedeni prijedlog nije formalno provediv te je u nekim segmentima čak i diskriminatoran”, stoji u priopćenju Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Zakon bi trebao biti usvojen do kraja godine
Nadalje, iz resornog ministarstva napominju da je Zakon “već u postupku izmjena koje će na detaljniji i bolji način odrediti kategorije osoba sa pravom na besplatni prijevoz a koji će se moći provoditi kroz mogućnost dokazivanja statusa invaliditeta ili statusa djece sa teškoćama u razvoju”.
“Još jednom ističemo i hvalevrijednu inicijativu Udruge ‘Brački pupoljci’ čiji su prijedlozi uvaženi na Stručnom povjerenstvu za izradu Nacrta prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu koje ujedno uključuje sve relevantne i zainteresirane strane tj. predstavnike”, stoji u priopćenju.
Također, iz Ministarstva poručuju da se “aktivno radi na izmjenama u tekstu nacrta prijedloga Zakona kako bi se na odgovarajući način uključile sve kategorije djece s poteškoćama u razvoju s prebivalištem na otoku, kao posebna kategorija korisnika prava na povlašteni prijevoz uz roditelje/osobe u pratnji koji bi također imali pravo na besplatan prijevoz kada su u pratnji takve djece”. Kažu kako se očekuje da Vlada do kraja listopada usvojiti i uputi u prvo čitanje Zakon o izmjenama i dopunama zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu te da je usvajanje konačnog prijedloga Zakona predviđeno do kraja godine.

Izvor: Net.hr