fbpx

VRHOVNI SUD DONIO ODLUKU O MAMIĆU Jesmo li na korak do izručenja?

Vrhovni sud je odbio prijedlog obrane za izuzeće predsjednika Županijskoga suda u Osijeku u drugom predmetu protiv Zdravka Mamića.

U njemu je optužen za izvlačenje novca preko offshore tvrtki.

Ova odluka znači uklanjanje zadnje prepreke za raspisivanje nove tjeralice za Mamićem. To znači i da njegovo dvojno državljanstvo više neće biti zapreka za izručenje Hrvatskoj, javlja Jutarnji list

U ovom novom predmetu može se primijeniti sporazum iz ožujka 2014. koji su potpisale RH i BiH i koji dopušta izručenje vlastitih državljana.

Potrebno je ispunjavanje nekoliko preduvjeta. Mora se raditi o kaznenom djelu iz sfere organiziranog kriminala i korupcije te se mora raditi o djelima počinjenima nakon potpisivanja sporazuma, dakle nakon ožujka 2014. godine. Ovaj predmet ispunjava oba uvjeta.

Spajanje s postupkom

Podsjetimo, prije nekoliko dana Vrhovni sud ukinuo je odluku osječkog Županijskog suda, koji se u veljači proglasio mjesno nenadležnim za odlučivanje o osnovanosti treće optužnice protiv bivšeg čelnika NK Dinamo Zdravka Mamića, koju je pred tim sudom podiglo zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo, tereteći ga da je od 2002. do 2007. iz kluba izvukao 16,7 milijuna kuna, izvijestio je osječki Županijski sud.

Prilikom podizanja optužnice tužiteljstvo je predložilo da se postupak po novoj optužnici spoji s postupkom koji se protiv Mamića vodi pred osječkim Županijskim sudom zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja, a slijedom optužnice USKOK-a.