IRAN PORUČIO SAD-u “Ako želite razgovarati, pokažite nam poštovanje”

Ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif rekao je da Sjedinjene Države neće prisiliti Iran na pregovore, ali ako se vlasti u Washingtonu prema Iranu budu odnosile s poštovanjem, Teheran će odgovoriti u skladu s tim.

Dvije zemlje u sve su oštrijem sukobu od svibnja kada je Washington povećao pritisak na Teheran naredivši svim zemljama da zaustave uvoz iranske nafte.

Washington je pooštrio sankcije i poslao dodatne snage na Bliski istok, a američki borbeni zrakoplovi zamalo su izvršili zračne udare na Iran kao odmazdu zbog iranskog obaranja američkog drona.

“Iran nikad neće popustiti pritisku SAD-a… Ako žele razgovarati, trebaju pokazati poštovanje”, rekao je Zarif u govoru koji je uživo prenosila iranska državna televizija.

“Nikada ne prijetite Irancu… Iran se uvijek odupirao pritiscima i uzvraćao poštovanjem kada je bio poštovan”, dodao je Zarif.

Američki predsjednik Donald Trump pozvao je na pregovore s Iranom “bez preduvjeta”.

Teheran je isključio mogućnost razgovora s Trumpom dok se SAD ne vrati nuklearnom sporazumu iz kojega se povukao prošle godine, a posljednje američke sankcije protiv iranskog vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija nazvao je “idiotskima”.

Hamnei je odbacio mogućnost bilo kakvih pregovora s SAD-om dok je iranski predsjednik Hasan Rohani, koji je zauzeo puno pragmatičniji pristup odnosima s Washingtonom, ranije signalizirao da su razgovori mogući ako se ukinu sankcije.

Kao odgovor na povlačenje SAD-a iz nuklearnog sporazuma Iran je u svibnju najavio da će učetverostručiti proizvodnju nisko obogaćenog uranija, a diplomati navode da ga samo nekoliko dana dijeli od dostizanja maksimalne dozvoljene supstance prema nuklearnom sporazumu.

U posljednjim razgovorima u petak u Beču, kojima se nastojalo uvjeriti Iran da odustane od planova probijanja ograničenja, iranski izaslanik je rekao da su europske zemlje, potpisnice nuklearnog sporazuma, zauzvrat ponudile premalo.