fbpx

Iz HDZ-a su pustili informaciju da ugostiteljima smanjuju PDV na 13 posto. Odluka će danas biti objavljena

HDZ je sinoć na sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća donio odluku da se od 1. siječnja 2020. ugostiteljima stopa PDV-a smanji s trenutnih 25 na 13 posto, doznaje Dnevnik.hr, pozivajući se na izvore u HDZ-u. Premijer Andrej Plenković tu će odluku danas vjerojatno predstaviti javnosti. Sjednica tijela HDZ-a počela je jučer u 19 sati i protegnula se do 23 sata.

Objavljeno je da se na sjednici raspravljalo o reformi poreznog sustava, ali iz HDZ-a uoči sjednice nisu otkrivali detalje četvrtog kruga porezne reforme. Premijer Plenković je u razgovoru s novinarima nakon Vladine sjednice u četvrtak najavio da će u petak biti održana konferencija za novinare na kojoj će biti predstavljen četvrti val porezne reforme, odnosno nova rasterećenja za poduzetnike i građane.

Ugostitelji su bili optimistični

Hrvatska udruga turizma (HUT) jučer je pozdravila moguće uvođenje međustope PDV-a na ukupnu turističku ponudu u sklopu četvrtog paketa poreznih izmjena. U HUT-u su rekli da bi spuštanje stope PDV-a na ugostiteljsku ponudu stvorilo nužno potreban prostor za nove investicije u povećanje kvalitete turističke ponude te za značajnije povećanje plaća koje, kako kažu, jedino može stabilizirati ponudu radne snage u turizmu.

Dodali su kako su prošla i ova turistička sezona pokazale da su godine visokog rasta turističkog prometa iza nas i da slijedi razdoblje borbe za svakog gosta te da Hrvatska može konkurirati jedino kvalitetom.

Ministar turizma Gari Cappelli izjavio je u srijedu kako je vrijeme da i turizam osjeti blagodati poreznih izmjena te da je predložio stopu od 13 posto na uslugu hrane i pića, u sklopu četvrtog kruga porezne reforme. “Tražim ga od prvog dana”, rekao je Cappelli odgovarajući uoči Vladine sjednice na pitanje je li od ministra financija Zdravka Marića tražio smanjenje PDV-a na ugostiteljstvo. Kako je objasnio, traži se stopa od 13 posto na uslugu hrane i pića.