fbpx

LOVRINOVIĆ: “Zašto ne kažu građanima da će im uvođenje eura zacementirati plaće?”

O uvođenju eura u Hrvatsku danas je za sabornicom istupio profesor ekonomije Ivan Lovrinović iz stranke Promijenimo Hrvatsku. Upozorio je na sve opasnosti koje vrebaju zbog brzog uvođeja eura.

“Poljska koja ima svoju valutu jedina u EU nije doživjela recesiju. Zašto Češka ne uvodi euro? Bili smo tamo prije dva mjeseca. S osmjehom su nam rekli, zašto da uvodimo euro kad se dobro razvijamo uz našu valutu?

Ako nemate svoju valutu, a imate neravnoteže u gospodarstvu, to je katastrofa. Tako su i Grci rekli, ajmo se i mi ‘zakačiti’ za euro pa ćemo vidjeti. Grčku zato više nikada nitko neće izvuči iz dugova.

Tu je i Italija, tempirana bomba. I njoj je euro nanio štetu.

Dođe li nova globalna ekonomska kriza, a nećemo imati svoju valutu, to će biti kraj našeg gospodarstva. Zašto ne kažu građanima da će im uvođenje eura zacementirati plaće? Zauvijek ćemo ostati zemlja kuhara i konobara.

Pozivam zato sve suverenističke stranke i sve građane da se odupremo ovome i da idemo na referendum”, rekao je Lovrinović.

“Danci i Šveđani ne uvode euro zato što kalkuliraju s opstankom Europske unije. Ako se EU raspadne tako neće imati štete, izjavio je Aleksić iz SNAGE naglasavši da se ne može provesti referendum protiv eura, ali može onaj o odgodi uvođenja eura.”

“Uvođenjem eura će neminovno doći do porasta cijena, rekao je zastupnik Marin Škibola navodeći primjere svih drugih zemalja.”

“Svako guranje u eurozonu a da nemamo barem približne plaće kao Nijemci, Francuzi ili Austrijanci je katastrofa. To je čisti sukob interesa naših političara koji provode strane agende. Ako je Švedska imala referendum o uvođenju eura zašto ne bi smo imali i mi? Tim više što većina građana to ne podržava. Da li su čelnici HNB-a motivirani svojim interesima ili gledaju na interese građana. Pa njih ne brine rast cijena, oni imaju plaće veće od 5.000 eura. Bankarska i politička elita jedina će profitirati iz svega”, rekao je Škibola.