fbpx

Marić tvrdi da mu je sin podstanar iako živi u stanu od 2,5 milijuna kuna i ima kuću

“Moj stariji sin odrasla je osoba koja ima dijete i koji je podstanar”, više je puta jučer izgovorio ministar državne imovine Goran Marić, tvrdeći kako je on jedini ministar u vladi od osamostaljenja države kojem se analizira gdje mu djeca stanuju. No starijeg sina Antu Goran Marić već je prije iskoristio za svoju političku karijeru, odnosno prikrivanje imovine, piše portal Index.hr

Marići koriste sina za prikrivanje imovine

Naime, na sinu Antu, za kojeg Goran Marić tvrdi da je podstanar u novom stanu u Veslačkoj ulici vrijednom oko 2,5 milijuna kuna, prepisao je kuću u podsljemenskoj zoni kako je ne bi morao upisati u imovinsku karticu. Tako je izigrao Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa jer dužnosnik ne mora prijavljivati imovinu punoljetne djece.

Ministrova supruga Marijana 2006. godine došla je u posjed nekretnine, u zagrebačkom predjelu Remete, u podsljemenskoj zoni koja s dvorištem ima 1151 kvadrat. Kuća od 67 kvadrata u ulici Čret bila je u vlasništvu supruge Marijane sve do travnja 2013. godine, kada je ovo zdanje prebačeno na sina Antu, i to ugovorom o darovanju. U istom mjesecu na Marića juniora prebačeno je i vlasništvo obiteljske tvrtke Scientia koju će on samo par mjeseci kasnije besplatno dati poduzetniku Zvonku Šariću. Kao što je Index pisao jučer u članku u kojem smo otkrili Aferu Marićevi stanovi, u trenutku darovanja Scientije Zvonku Šariću ta tvrtka je posjedovala stan vrijedan oko milijun kuna, a na računu je imala oko 850 tisuća kuna.

Ante Marić, sin Gorana i Marijane, tako nije imao koristi od kuće u Remetama jer u njoj i ne živi. Nije imao koristi ni od obiteljske tvrtke jer ju je odmah darovao tatinu prijatelju Šariću.

Stoga se može zaključiti kako Marići koriste svog sinu Antu da bi prikrili vlastitu imovinu i poslove i zaobišli zakonske obaveze.

Zašto je bilo bitno prebaciti sve na sina

Kako? Kada se usporede imovinske kartice Gorana Marića od 2008. godine do 2013. godine koje je Marić podnosio kao zastupnik HDZ-a, ta kuća u Remetama nije bila navedena ni u jednoj kartici. Točnije, navedena je nekretnina, ali samo kao zemljište i to do 2013. godine, kada “nestaje” iz kartice. “Nestala” je jer je prebačena na sina Antu koji je, kako tvrdi njegov otac i ministar Goran Marić – podstanar u stanu u Veslačkoj ulici.

Marić je, podsjetimo, prema imovinskoj kartici, jedan od bogatijih ministara u vladi, a ušao je u vladu kao vlasnik dvaju stanova od gotovo sto kvadrata u Zagrebu, vikendice u Živogošću, apartmana u Turnju te zemljišta u istom mjestu i zemljišta u Grudama (Bosna i Hercegovina), dvaju automobila i štednje od 40 tisuća eura.

Marić ne odgovara na pitanja jer zna da bi onda morao dati ostavku

“Očitovat ću se Povjerenstvu, bit ću na raspolaganju, a onda, nakon što ono završi svoj posao, doći će vrijeme kada ću ja govoriti”, kratko je, krajem svibnja ove godine, komentirao Marić kada su ga upitali zašto kuću u Remetama nije unio u imovinsku karticu. Na Indexove upite nije odgovarao.

Čini se da je Goran Marić izveo pravni manevar prepisivanjem nove kuće u Remetama na sina Antu i to samo kako se ne bi postavljalo pitanje o njegovoj imovini.

Podsjetimo, jučer smo objavili informaciju kako Ante Marić, sin ministra Gorana Marića, živi u novoizgrađenom stanu u Veslačkoj ulici od 136 kvadrata, približne vrijednosti od oko 2,5 milijuna kuna. Prema podacima iz zemljišnika, vlasnik mu je tvrtka Veslačka nekretnine. Riječ je o tvrtki kćeri Šted Investa, tvrtke u kojoj je ministar Marić bio direktor od 2005. do 2008., kada se povukao jer je 2008. godine ušao u sabor kao zastupnik HDZ-a.

Dali mu tvrtku da je pokloni tatinom frendu

Isto tako, objavili smo kako je obiteljska tvrtka Scientia zapravo poklonjena 2013. godine poduzetniku Zvonku Šariću. Marijana Marić, supruga Gorana Marića, u ožujku 2013. godine predaje tvrtku Scientiju bez naknade svom sinu Anti Mariću. Marić junior u listopadu 2013. godine Scientiju je, također bez naknade, poklonio poduzetniku Zvonku Šariću. Kao što smo spomenuli, Scientija je u to vrijeme imala stan u Zvonimirovoj ulici te 867 tisuća kuna kapitala. Ugovor o prijenosu poslovnog udjela, koji potpisuju Marić junior i Zvonko Šarić, u članku 2 otkriva kako se transakcija odvijala – bez naknade. Tvrtka u to vrijeme nije imala nikakvih dugovanja i nijednog zaposlenika.

Marić odbija odgovarati na direktna pitanja Indexa o vlastitim poslovima, a jučer u svojim medijskim istupima pred novinarima nije znao objasniti zašto je tvrtka poklonjena Šariću.

“A što bi tek bilo da je Šarić platio?” odgovarao je Marić protupitanjem kada ga je voditelj RTL Direkta Zoran Šprajc pozvao da objasni zašto je firma na kraju poklonjena Šariću. Naime, sa Šarićem koji je dobio natječaj Ministarstva državne imovine kojim upravlja Goran Marić, ministar dijeli i poslovnu povijest.

Naime, od Šarića je Marić kupio dva apartmana u Turnju i ispod cijene vilu u Živogošću. Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa protiv Marića i njegova prijatelja poduzetnika Šarića već vodi dva postupka.

Za Živogošće je poslužio mlađi sin Filip

Podsjetimo i na to kako ovo nije jedini takav slučaj kod Marićevih. Naime, Marić svoju kuću u Živogošću iznajmljuje turistima i to već godinama. U sezoni se dva apartmana iznajmljuju po cijeni od 90 i 100 eura za jedno noćenje, a taj prihod Marić nije prijavio u svojoj imovinskoj kartici.

Na kući u Živogošću vidljiva je oznaka “Apartmani Filip”, a na stranicama za oglašavanje navedeno je kako je osoba za kontakt Filip Marić. Mlađi sin Gorana i Marijane Marić.

“Ja ne iznajmljujem apartmane. Moj sin Filip je uredno registrirao obrt, plaća poreze, ima prihode, nije otišao u Ameriku raditi nego preko ljeta iznajmljuje dva apartmana, studira redovito i radi svaki dan. Ja nisam dužan, a niti itko u Hrvatskoj ima obvezu prijavljivati prihode i poslove odraslih članova obitelji”, rekao je tada Marić. Može se zaključiti kako aktualnom ministru nije samo stariji sin Ante poslužio za prikrivanje imovine odnosno prihoda, nego i mlađi Filip.

Izvor: Index.hr