Na Žirju se nasukao brod Sin Kali 1

Tijekom posljednja 24 sata dogodile su se brojne pomorske nezgode manjeg intenziteta u području nadzora gotovo svih lučkih kapetanija, o čemu su službenici Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru izvijestili resorno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Nasukanje ribarskog broda na otoku Žirje

Sinoć, 6. srpnja u 21.45h službenici Lučke kapetanije Šibenik informirali su MRCC Rijeka da se na otoku Žirje, južna strana otoka, ispred uvale Tratinska (lijevo od ulaza u uvalu) nasukao veći ribarski brod, imena “SIN KALI 1”, hrvatske zastave, s devet članova posade, od kojih nitko nije ozlijeđen, slijedom čega je o događaju obaviještena i Pomorska policija Šibenik.

Na poziciji pomorske nesreće službenici LK Šibenik ustanovili su da je ribarski brod, duljine 40 metara prilikom udara u obalu ostao nasukan do polovine ukupne dužine.

Na mjestu nasukanja nije uočeno onečišćenje mora te je zajednički očevid na poziciji zaključen sinoć u 23.09h, dok su službenici LK Šibenik poziciju ove pomorske nesreće napustili noćas u 03.20h, nakon osiguranja pozicije nesreće.

Tijekom očevida u suradnji s policijskim službenicima provedeno je ispitivanje na prisustvo alkohola u krvi zapovjednika broda, M.P., državljanin Republike Hrvatske, kod kojega nije utvrđeno prisustvo alkohola, ali je isti naveo iscrpljenost kao glavni uzrok udara u obalu i nasukanja broda.

Požar na brodici u brodogradilištu u Betini

7. srpnja u 01.45h posredstvom Županijskog dojavnog centra ŽC112 Šibenik, službenici MRCC Rijeka zaprimili su dojavu o požaru brodice u brodogradilištu Betina, na otoku Murteru, o čemu je obaviještena nadležna Lučka kapetanija Šibenik te su na mjesto nezgode odmah angažirani pripadnici Javne vatrogasne postrojbe i službenici nadležne Policijske postaje.

Nakon gašenja požara vatrogasci su postavili plutajuće brane uokolo opožarene brodice, a službenici LK Šibenik obavili su očevid na poziciji nesreće te su rano jutros, u 04.21h izvijestili MRCC Rijeka da je požaru iz za sada ne utvrđenog razloga izbio na drvenoj jedrilici, imena ‘Georgia 2’, dužine 20 metara čiji je vlasnik G.M., državljanin Republike Austrije.

Nadgrađe jedrilice najvećim dijelom je opožareno, dok je trup relativno neoštećen, budući da je bio u moru.

Tijekom požara na brodici nije bilo nikoga, ali je gašenje požara bilo otežano, jer je u brodskim spremnicima preostalo pogonskoga goriva, a s obzirom na to da je brodica cijelo vrijeme boravila na pokretnome lučkom liftu, isti je također djelomično oštećen u požaru.

Točni uzroci nesreće i razina štete utvrdit će se daljnjim očevidnim radnjama službenika Lučke kapetanije Šibenik, izvijestili su iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.