fbpx

NOVA KUJUNDŽIĆEVA AFERA? Za 60 milijuna kn želio kupiti nepotrebne uređaje za koje nema listi čekanja

Goran Marić tek je predao ostavku na mjesto ministra državne imovine, a već se pojavila nova potencijalna afera u kojoj se nalazi ministar zdravstva Milan Kujundžić, čija se stolica ionako “trese” već neko vrijeme.

Naime, navodno je naručio PET/CT uređaje za bolnice i prikazao minimalno 26,6 milijuna kuna manje troškova godišnje za održavanje od onog što bi bilo realno. Ujedno, ti bi novi uređaji porezne obveznike trebali koštati gotovo 60 milijuna kuna u samom startu, pri kupnji, piše Nacional u novom broju. Istovremeno, bolnice su dužne osam milijardi kuna, od čega tri milijarde samo za lijekove.

Ministarstvo zdravstva procijenilo je da bi za četiri nova PET/CT, vrijedna ukupno 59,24 milijuna kuna, godišnje održavanje koštalo nešto manje od 22 milijuna kuna i za četiri godine 86,9 milijuna kuna. Upravo nakon tog perioda bi oni postali isplativi. Odnosno, isplativiji no što je trenutna situacija, gdje država kroz javno privatno partnerstvo financira PET/CT pacijentima u vrijednosti od 41,62 milijuna kuna godišnje.

“Ukupni trošak financiranja (početna investicija plus godišnji troškovi) zahtijeva ulaganje od 146,13 milijuna kuna u prve četiri godine od nabave uređaja. Ulaganje u vlastite PET/CT strojeve je isplativo ukoliko u roku od četiri godine troškovi nabave četiri nova stroja, te njihovo održavanje i operativni troškovi iznose manje od troška financiranja privatnih zdravstvenih ustanova u stom vremenskom periodu. Ulaganje u vlastite PET/CT strojeve je isplativo, te rezultira uštedom od 20,4 milijuna kuna u prve četiri godine korištenja novih strojeva”, navelo je Ministarstvo u dokumentu koji posjeduje Nacional.

Medikol je ta privatna zdravstvena institucija koja obavlja preglede i iz nje su revoltirani najavama jer upravo je država 2007. potaknula tu tvrtku da nabavi PET/CT uređaje, s obzirom da u Hrvatskoj nije do tog trenutka postojao nijedan. Naravno, ako bi država raskinula partnerstvo zahvaljujući posjedovanju svojih uređaja, Medikol bi izgubio desetke milijuna kuna godišnje.

Zbog svih je nejasnoća premijer Andrej Plenković zajedno sa svojim suradnicima taj proces u najmanju ruku privremeno zaustavio, navodi Nacional, koji je u posjedu dokumenta s procijenjenim troškovima. Zanimljivost je i to što Ministarstvo zdravstva nije pokušalo pribaviti novac za nove uređaje iz fondova Europske unije, kojoj je jedino bitno da se zadovolji minimalni kriterij – jedan PET/CT uređaj na milijun stanovnika. Ta brojka je optimalna jer, barem u slučaju Hrvatske, liste čekanja nema za PET/CT pregled, navodi list.

No, brojka održavanja tih uređaja je sporna, prema dostupnim troškovima održavanja postojećih, godišnje bi se u te svrhe trošilo minimalno 28,37 milijuna kuna. Odnosno, za četiri godine bilo bi potrošeno minimalno 113,5 milijuna kuna umjesto od strane Ministarstva navedenih 86,9 milijuna kuna.