NOVI MINISTAR RADA UPLETEN U AFERU SMS Kao šef HZMO-a Franji Vargi sređivao penziju!

Novi Plenkovićev ministar rada, mladi Josip Aladrović, duboko je umiješan u aferu SMS, tvrdi Nacional u novom broju.

Nacional je dobio uvid u dokaze koji pokazuju kako je Aladrović intenzivno komunicirao s glavnim operativcem afere SMS Franjom Vargom. Nacional tako piše, pozivajući se na izvore, kako je u vrijeme dok je Aladrović bio na čelu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Varga za njega špijunirao Aladrovićeve protivnike i kritičare iz zavoda.

S druge strane, da bi Vargi i njegovim pokroviteljima vratio uslugu, Aladrović je radio na tome da se Vargi osiguran penzija, piše Nacional.

Varga na sudu

Podsjetimo, sredinom lipnja na osječkom Županijskom sudu je odgođeno prvo pripremno ročište u tzv. “aferi SMS”, u kojoj Uskok bivšeg policijskog informatičara Franju Vargu i bivšeg vozača ministra poljoprivrede Blaža Curića tereti za kazneno djelo sprječavanja dokazivanja i pomaganje u tome kaznenom djelu.

Ročište je odgođeno zbog bolesti Vargina odvjetnika Maria Poljaka kojemu je pozlilo neposredno prije početka ročišta i vozilom hitne pomoći odvezen je u bolnicu, o čemu je sud na početku zasjedanja izvijestio okrivljeni Varga, kazao je novinarima nakon ročišta Curićev odvjetnik Krešimir Vilajtović.

Dodao je kako novo ročište za sad nije zakazano, a još će se vidjeti hoće li biti zakazano pismenim putem.

Lažirao sms-ove za Mamića

Optužnicom se prvookrivljenom Vargi stavlja na teret da je, od sredine 2017. do 20. rujna 2018. na području Belišća i Zagreba, izrađivao lažnu korespondenciju navodno vođenu putem elektroničkih uređaja te prijepis i analizu navodne komunikacije između visokih dužnosnika i drugih osoba u namjeri onemogućavanja i znatnog otežavanja dokazivanja u sudskom postupku koji se pred osječkim Županijskim sudom vodio protiv bivšeg čelnika “Dinama” Zdravka Mamića i još trojice okrivljenika, kao i postupku predaje povodom Europskog uhidbenog naloga, izdanog od strane zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva, protiv Ivice Todorića, pred nadležnim sudom u Velikoj Britaniji.

Tužiteljstvo tvrdi da je riječ o lažnoj prepisci bivšega glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i jednoga suca koji je u tom predmetu bio član sudskoga vijeća, a po kojoj je Cvitan prije objave prvostupanjske presude vršio pritisak na suca da bez ikakvih dokaza osudi jednoga okrivljenika u tome postupku.

Lažnu prepisku Varga je potom navodno dostavio Zdravku Mamiću koji ju je objavio na konferenciji za medije 4. lipnja prošle godine. Tužiteljstvo podsjeća kako je Mamićev branitelj tražio da se na temelju lažne korespondencije odgodi objava prvostupanjske presude u tom predmetu, što je sudsko vijeće odbilo te je 6. lipnja 2018. objavilo presudu kojom su svi okrivljenici u tom predmetu proglašeni krivima.

Osim toga Varga je, tvrdi tužiteljstvo, prije izrade pisanog otpravka osuđujuće presude protiv koje se može podnijeti žalba Vrhovnome sudu, izradio novu lažnu korespondenciju o navodnom utjecaju na suce Vrhovnog suda koji bi odlučivali o žalbi, kako bi je predao Mamiću s namjerom da je iskoristi u žalbenom postupku, ali ga je u tomu spriječila Curićeva dojava.

Braća Brkić

Curić je uhićen 26. rujna prošle godine u Zagrebu, a Uskok ga u optužnici tereti da je Vargi, za potrebe izrade lažne prepiske, dostavljao potrebne podatke u vidu telefonskih kontakata pojedinih dužnosnika i drugih osoba. Tijekom istrage ga se teretilo je da je Vargu 20. rujna telefonom upozorio da se protiv njega vodi kriminalističko istraživanje, rekavši mu da izbriše sve poruke, brojeve i druge sadržaje.

Nakon otkrivanja ove afere mediji su tvrdili da su Vargine usluge koristili i bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko te zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić, koji su takve optužbe odbacili.

Iako Milijan Brkić nije obuhvaćen optužnicom u “aferi SMS” osječko Općinsko državno odvjetništvo u travnju 2019. je pokrenulo istraživanje protiv njega i njegova brata Joze te Franje Varge i Brkićeva kuma Blaža Curića, zbog sumnje u neovlašteno presretanje računalnih podataka te poticanja i pomaganja u tome kaznenom djelu.

Tužiteljstvo sumnja da su od lipnja 2015. do 20. rujna prošle godine počinili kaznena djela na štetu četiri oštećenice, među kojima i Brkićeve bivše supruge, praćenjem prijenosa, pristupom i snimanjem sadržaja njihovih korisničkih računa, odnosno pribavljanjem podataka potrebnih za pristup korisničkim računima.

Na upit novinara jesu li njegov klijent Blaž Curić i ostali okrivljenici u tom predmetu već ispitani u Državnom odvjetništvu Vilajtović je kazao kako o tome ne može govoriti jer je predmet u kategoriji tajne.