fbpx

NOVI MINISTRI Hrpa bezveznjaka, poslušnika i stranačkih uhljeba, bez dana staža u realnom sektoru

Nakon što su iz vlade potjerani ministri Tomislav Tolušić, Gabrijela Žalac i Nada Murganić, dok su Lovro Kuščević i Goran Marić ranije podnijeli ostavke, a otprije se zna da na funkciju glavne tajnice Vijeća Europe odlazi i Marija Pejčinović Burić, premijer Andrej Plenković sinoć u zgradi vlade predstavio je nove ministre.

Umjesto Gabrijele Žalac u Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU dolazi Marko Pavić, dosadašnji ministar rada i mirovinskog sustava.

Njega će u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava zamijeniti sadašnji šef Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Josip Aladrović. On je od travnja 2017. obavljao dužnost ravnatelja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Podrijetlom je iz Pleternice, a njegov je otac Marijan Aladrović, nekadašnji HDZ-ov požeško-slavonski župan.

Umjesto ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića dolazi trenutna držana tajnica u tome ministarstvu Marija Vučković. Vučković je dosad u tome ministarstvu obavljala dužnost državne tajnice. Rođena je 3. srpnja 1974. godine u Pločama, diplomirala je na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu. Radno iskustvo stjecala je u Luci Ploče, Ministarstvu vanjskih i europskih poslova i u Dubrovačko-neretvanskoj županiji kao zamjenica župana. U prethodnom sazivu vlade obnašala je dužnost pomoćnice ministra regionalnog razvoja i fondova EU-a.

Umjesto Nade Murganić nova ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku bit će HDZ-ova saborska zastupnica Vesna Bedeković. Ona je saborska zastupnica HDZ-a od 2016. godine. Rođena je 22. veljače 1966. u Bjelovaru, diplomirala na osječkom Pedagoškom fakultetu, a na zagrebačkom Filozofskom fakultetu stekla doktorat na području društvenih znanosti na području pedagogije. Bila je predsjednica saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu.

Ministricu vanjskih i europskih poslova Mariju Pejčinović Burić, koja će preuzeti dužnost glavne tajnice Vijeća Europe, zamijenit će sadašnji veleposlanik u Njemačkoj Gordan Grlić-Radman. Ovaj diplomat rođen je 6. lipnja 1958., diplomatsku karijeru započeo je početkom 90-ih, a diplomatsko iskustvo započeo je u veleposlanstvima u Sofiji i Budimpešti.

Mario Banožić, koji je dosad vodio Ured državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji, bit će novi ministar državne imovine umjesto Gorana Marića. Rođen je u Vinkovcima 1979. godine, gdje je završio osnovnu i srednju školu, nakon koje je upisao Ekonomski fakultet u Osijeku, a nakon stjecanja diplome iz marketinga i menadžmenta na osječkom Ekonomskom fakultetu magistrirao je i doktorirao 2013. godine menadžment.

Ministra uprave Lovru Kuščevića zamijenit će, kao što je to već prošlog tjedna najavljeno, dekan Veleučilišta u Šibeniku Ivan Malenica.

Vlada je za petak sazvala izvanrednu sjednicu sabora na kojoj bi se trebalo glasati o novim ministrima.

Kako su četvero od šest novih ministara dosad bili državni dužnosnici, njihove su imovinske kartice već objavljene. Još nisu objavljene imovinske kartice predloženog ministra uprave Ivana Malenice koji je dosad bio dekan šibenskog veleučilišta i Gordana Grlića Radmana, novog ministra vanjskih i europskih poslova koji je dosad bio hrvatski veleposlanik u Njemačkoj.

Zanimljivo je da novog ministra rada i mirovinskog sustava već provjerava Povjerenstvo za odlučivanje o sukoba interesa. On nije prijavio automobil Smart u vlasništvu supruge u svojoj imovinskoj kartici, zbog čega je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa protiv njega pokrenulo postupak u svibnju ove godine.