fbpx

NOVI OVRŠNI ZAKON IDE U SABOR Ovrhe se vraćaju sudovima kako bi mogli ovršavati i iseljenike

Vlada RH je na današnjoj sjednici predstavila i u Hrvatski sabor poslala prijedlog novog Ovršnog zakona.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković održao je kratku prezentaciju svih promjena koje su napravljene u novome zakonu.

-Uskladili smo zakon s presudama EU. Tako javni bilježnici u sustavu ne mogu donositi rješenja o ovrsi, rekao je Bošnjaković.

Upravo je to ono što je najviše mučilo hrvatski ovršni stroj. S obzirom da Europska unija ne priznaje Rješenje o ovrsi koje izdaju javni bilježnici, iseljeni Hrvati do sada nisu mogli biti ovršeni u zemljama EU-a, gdje su pronašli novi posao. No, HDZ-ova vlada je tome doskočila i sve vratila sudovima.

-Ovrhu zato vraćamo na sud. Jako je važno da želimo brzi i ekonomični postupak, naglasio je Bošnjaković. No da će se dogoditi upravo suprotno smatra bivši sudac Trgovačkog suda i odnedavni EU zastupnik, Mislav Kolakušić.

-Vraćenje provođenja ovršnih postupaa na sudove će ih dodatno zatrpati predmetima kojih i ovako ima previše, smatra Kolakušić. Ističe da se zato u Sloveniji sve provodi digitalnim putem a cijeli je postupak besplatan.

-Od 325.000 blokiranih prošle godine, sada ih ima 259.000. Čak 87 posto ovrha odnosi se na relativno male iznose duga i temeljem toga smo krenuli u izmjene ovoga zakona – naglasio je premijer Plenković.

Postupak ovrhe, naglasio je, postaje jeftiniji jer nekih radnji neće biti.

-Popunjavat će se propisani obrasci. Neće biti potvrde ovršnosti neke isprave, sada imamo sustav donošenja predvidivosti troškova kojih također neće biti. O svemu brine sud i rasteretit ćemo poslodavce i HZMO te će to u budućnosti raditi Fina. Povećat ćemo broj primanja koja ne mogu biti ovršena kao što su božićnice, uskrsnice, regresi, jubilarne nagrade, dnevnice, korištenje privatnog auta u službene svrhe, terenski dodatak i tako dalje.

Prijedlogom novog Ovršnog zakona troškovi postupka koji su prije znali dosezati i 10.000 kuna, sad se drastično smanjuju. Na konkretnom primjeru duga od 5.884 kune dosadašnji trošak postupka iznosio je oko 2.500 kuna, a sada bi trebao iznositi 412 kuna.

ZDanas/Paraf.hr