fbpx

OPASAN OTPAD Grit u Diklu prikupljen u kontejner, čeka se rezultat analize

Peticija za uklanjanje grita s deponija u Diklu pokrenuta prije mjesec dana dala je izgleda rezultate : opasan otpad koji je u Diklo dovezen iz Zatona Obrovačkog prikupljen je i odložen u nepropusan kontejner. U međuvremenu, peticija koja je pokrenuta s ciljem zatvaranja deponija ide dalje.

Opasan grit koji je u Diklo stigao iz Zatona Obrovačkog sada je u nepropusnom kontejneru, kaže nam predsjednica Mjesnog odbora Diklo Martina Matešić : Prema našim informacijama grit je izvađen iz tijela odlagališta te je izvađen i spremljen u nepropusan kontejner. On se još uvijek nalazi na prostoru Mjesnog odbora Diklo jer tamo čeka ponovo analizu sastava , takvu analizu bi trebale provesti dvije neovisne institucije , a ovisno o rezultatima analize grit će se zbrinuti ili kao opasan ili kao neopasan otpad a ono što je nama najvažnije , svakako daleko od našega Dikla – navodi Matešić.

Rezultat je ovo javne akcije odnosno Peticije za zatvaranje i protiv proširenja odlagališta”neopasnog”otpada Diklo u Zadru koju pokrenuo Mario Živković. Za naš program on navodi kako se peticija koja za sad ima tisuću potpisa potpisuje i dalje : Zato što me svaki dan netko zove gdje se to može potpisati. Odnesem čak to ljudima doma, nije mi teško, i čast mije je kad se netko zanima i kad nije iz Dikla, kad je iz Novog Bokanjca, ima ljudi zainteresiranih i iz Novigrada, Zatona… Živković nastavlja i s istragom oko grita : Mislim da bi svi građani trebali znati kad neka tvrtka radi nama analizu je li nešto opasan otpad ili ne, moramo poaziti da takvi ne pogoduju investitorima. To je ogromna količina grita i trebalo bi provesti analizu s namjanje 20-30 uzoraka, da bi saznali je li nešto opasno ili nije.

Slučaj je Živković već prijavio zadarskoj policiji, zadarskom gradonačelniku, a prijava će otići, navodi i prema Državnom inspektoratu. Podsjećamo, grit je u Diklo stigao nakon prosvjeda koji su u veljači organizirali eko-aktivisti i mještani Zatona Obrovačkog. Koje će tvrtke odnosno ustanove sad analizirati sadržaj nepropusnog kontejnera , u zadarskoj Čistoći do zaključenja emisije nismo uspjeli doznati, neslužbeno – trebali bi to biti Institut Ruđer Bošković i Končar Elektroindustrija d.d. Živković na suradnju poziva ekološke aktiviste kako bi svi zainteresirani građani mogli potpisivati peticiju.