fbpx

OTKRIVEN Plenković je htio pobjeći iz Hrvatske, sam je stavio svoje ime na listu za EU institucije!

O tome da se hrvatski premijer Andrej Plenković želi uhljebiti u neku od visokih EU institucija, kao što je to učinila njegova prijateljica, ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić, šuška se već mjesecima.

Kandidatkinja europskih Zelenih otkrila je da je to pokušao napraviti nakon EU izbora kada je kao pregovarač Puške stranke pregovorao o izboru za čelne ljude Europske unije. No, to mu nije uspjelo, pa sada za kaznu i dalje mora biti hrvatski premijer.

“U sastavljanju Europske komisije i drugih institicija nakon EU izbora vaš premijer Andrej Planković možda nije bio toliko vidljiv, ali ono što mi se učinilo doista iznenađujuće jest da je on svoje vlastito ime stavio na listu. Nije to bio samo njegov problem, to je učinio i belgijski premijer, Charles Michel, koji je na kraju izabran za predsjednika Europskog vijeća. To doista nije uobičajeno, zapravo smatram da je sve to bilo prilično šokantno i doista ne mislim da je u redu da ljudi pregovaraju u svoje vlastito ime. To mi je bilo potpuno neprihvatljivo, kazala je u intervjuu za Nacional ‘spitzenkandidatkinja’ Europskih zelenih Marciska Ska Keller.

Među onima koji nisu dali podršku novoj predsjednici Europske Komisije, Ursuli von der Leyen, bila je i grupacija Europskih Zelenih (Greens/EFA/European Free Alliance) , koja je na posljednjim europarlamentarnim izborima ostvarila povijesno najbolji rezultat i sa 74 zastupnika, odnosno, s osvojenih 9,85% glasova postala četvrta po snazi politička stranka u Europskom parlamentu.