fbpx

Plenković htio smijeniti i Kujundžića i Butkovića

Premijer Andrej Plenković kasno sinoć iznio je imena novih ministara koji bi trebali zamijeniti otjerane ministre Tomislava Tolušića, Nadu Murganić i Gabrijelu Žalac, prisiljene na ostavku Lovru Kuščevića i Gorana Marića, Marka Pavića koji mijenja resor i Mariju Pejčinović Burić koja odlazi na mjesto glavne tajnice Vijeća Europe.

Prema informacijama iz HDZ-a Plenković je na umu imao smijeniti još dvoje ministara. Jedan od njih je trebao biti izrazito nepopularni ministar zdravstva Milan Kujundžić kojeg je trebao zamijeniti Vili Beroš. Međutim Kujundžić je glatko odbio i samu pomisao da ode iz vlade, bilo ostavkom, bilo smjenom. Štoviše, otvoreno je, kažu izvori, rekao Plenkoviću da će, smijeni li ga, odbiti stranačku stegu i svakodnevno mu raditi probleme te se svrstati na opozicijsku stranu. Plenković je popustio.

Uvjeren da Butković rovari

Navodno je Plenković htio smijeniti i Olega Butkovića i to zato što je uvjeren da je ministar prometa jedan od onih koji neprestano rovare protiv njega. Naši izvori nisu nam znali reći što je Butkovića spasilo od smjene.

Kako bilo, Plenković je samo djelomično uspio provesti svoju volju i vladu je napunio novim anonimcima bez stranačke baze i političke težine. Time je sebi stvorio nove probleme u HDZ-u jer mu stranački teškaši sigurno neće oprostiti smjene i imenovanje potpuno nepoznatih kadrova.