fbpx

POLITICO EUROPE Plenković se nije uspio uhljebiti u Bruxellesu

Utrka za vodeće pozicije u Europskoj uniji završila je rezultatom kakav je malo tko očekivao. Maratonska sjednica u Bruxellesu imala je atmosferu besmislene čajanke iz Alise u zemlji čudesa, piše portal Politico Europe.

O tome koliko su dogovori u Bruxellesu bili neobični, najbolje govori činjenica da njemačka kancelarka Angela Merkel na kraju nije glasala za vlastitu kandidatkinju, svoju ministricu obrane Ursu von der Leyen. Njemačka se, naime, suzdržala od glasanja zbog protivljenja njemačkih socijaldemokrata, inače koalicijskih partnera Merkel u vladi.

Politico je nabrojao “prave pobjednike i gubitnike”, koji često nisu očiti na prvi pogled, a među njima se našlo i ime našeg premijera Andreja Plenkovića.

Index je o Plenkovićevim briselskim ambicijama, a i o sumnji da je prljavom igrom upravo on blokirao proces izbora u Bruxellesu, već pisao. U briselskom natezanju Plenković je isplivao kao jedan od dvojice pregovarača Europske pučke stranke (EPP) sa socijalistima i liberalima, čiju podršku u parlamentu je trebala, a njegovo se ime spominjalo i u medijima poput Politica i Financial Timesa kao jedno od izglednijih kandidata za najviše funkcije Europske unije.

Generalni tajnik Komisije pokušao “frendu” Plenkoviću srediti poziciju, ali nije uspio

Plenković se sada našao u kategoriji gubitnika zajedno s Martinom Selmayrom, moćnim generalnim tajnikom Europske komisije. O čemu se radi? Selmayr je obično taj koji u ovakvim nadmetanjima na kraju pobjeđuje, ali ovog puta mu nije uspio plan da sredi neku od vodećih pozicija u EU za svog “frenda” Plenkovića, kako ga Politico opisuje.

Usto, Selmayr je vjerojatni gubitnik jer će, ako Von der Leyen bude izabrana, dvoje Nijemaca biti na čelu EK-a, što se protivi nepisanim pravilima EU-a. Stoga bi Von der Leyen mogla ponuditi Selmayrovu “glavu na pladnju” da umiri zastupnike u Europskom parlamentu, gdje Selmayr ionako nije omiljen, piše Politico.

Uz Selmayra, na popisu gubitnika je i Manfred Weber, koji je bio tzv. spitzenkandidat EPP-a za predsjednika EK-a, ali je u pregovorima odbačen i on kao kandidat i sam proces spitzenkandidata, prema kojem europske stranačke grupacije, a ne čelnici zemalja članica, odlučuju o kandidatima. Sada on mora nagovoriti EPP, na čijem čelu se nalazi, da u Parlamentu glasa za ženu koja je odabrana umjesto njega, također članicu EPP-a.

Zemlje istočne Europe i Balkana također gubitnice

Istočna Europa je također gubitnica. To na prvi pogled izgleda čudno jer je tzv. Višegradska skupina – Poljska, Mađarska, Češka i Slovačka, zajedno s Italijom, uspjela srušiti Fransa Timmermansa, favorita mnogih zapadnoeuropskih zemalja članica nakon što je Weber ispao iz utrke. Pri tome su imale pomoć nikoga drugoga nego Plenkovića, koji se pridružio napadu na nizozemskog socijalista i dosadašnjeg zamjenika predsjednika EK. No Timmermans, koji je na kraju opet nominiran za zamjenika predsjednika EK, sad je možda i jači nego ikad dosad.

Usto, za predsjednika Europskog vijeća izabran je premijer Belgije, liberal Charles Michel, čija se vlada raspala jer nije htio odustati od potpisivanja tzv. Marakeškog sporazuma kojem se Višegradska skupina ogorčeno protivi.

Gubitnice su i zemlje Balkana koje su se nadale pridruživanju EU. Tim je nadama zadan težak udarac nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron obznanio da će blokirati bilo kakvo proširenje EU-a dok se procedure donošenja odluka ne reformiraju.

Gubitnice su, ipak, i nordijske zemlje, jer nikad dosad nisu imale predsjednika ili visokog predstavnika u EU, a to se ni ovog puta nije promijenilo. Bivši finski premijer Alexander Stubb ciljao je na mjesto predsjednika EK, ali je izgubio od Webera. Koji je onda izgubio od Timmermansa, koji je onda izgubio od Van der Leyen.

Merkel i pobjednica i gubitnica

Merkel je, po Politicu, i gubitnica i dobitnica, jer su njeni prvi i drugi kandidat – Weber i Timmermans – izgubili, ponajprije zbog pobune “mlade garde” u EPP-u. Ipak, izgledna buduća predsjednica EK Von der Leyen njena je štićenica, što je rezultat kojim ne može biti previše razočarana.

Pobjednik je i Macron, koji je uspješno srušio sustav spitzenkandidata kojem se od početka protivio i eliminirao Webera, kojeg navodno drži nekvalificiranim za tu poziciju. Osim toga, izborio je poziciju predsjednice Europske središnje banke za svoju sunarodnjakinju Christine Lagarde, dosadašnju šeficu MMF-a. Njegov prijatelj Michel izabran je za mjesto predsjednika Vijeća. Navodno

Ne treba napominjati da je i sam Michel među pobjednicima. Osim osoba, zanimljivo, Politico navodi kao pobjednike i neke druge kategorije: feministkinje (zbog dviju žena među četiri vodeće pozicije), europsku vanjsku politiku, Svjetski ekonomski forum u Davosu, francuske banke i – dinastije, budući da su i Michel i Von der Leyen djeca političara.

ZDanas/Index.hr