fbpx

POREZNE REFORME Vlada se bori za ostanak mladih u Hrvatskoj smanjenjem poreza na dohodak – povećanje plaća od 500 do 1.000 kuna

Na sastanku vladajuće koalicije održanom u srijedu u 13 sati ministar financija Zdravko Marić je, kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, održao prezentaciju koja je uključivala ukidanje poreza na dohodak za mlade do 25 godina te smanjivanje poreza na dohodak za 50 posto za mlade koji imaju od 26 do 30 godina.

Rezanje poreza na dohodak za mlade demografska je mjera kojom ih se nastoji zadržati u Hrvatskoj. Ukidanjem poreza na dohodak mladima s prosječnom hrvatskom plaćom (6.476 kuna) primanja bi porasla za približno 1.000 kuna (mladi do 25 godina), odnosno 500 kuna (mladi od 26 do 30 godina).

Prema izvorima Jutarnjeg, Marić u svoju prezentaciju nije uvrstio smanjenje poreza na dodanu vrijednost za usluge pripreme i posluživanja hrane s 25 na 13 posto, već se ostalo pri odredbi koja je već u uvrštena u zakon, a to je smanjivanje opće stope PDV-a s 25 na 24 posto. No kako bi rasteretili poduzetnike, pogotovo one u turističkoj branši, Vlada će ići na ukidanje oporezivanja naknada za topli obrok i smještaj.

Jedna od predloženih mjera koja ide na ruku malim poduzetnicima je povećanje prihodovnog praga s tri na sedam milijuna kuna za tvrtke koje plaćaju porez na dobit po stopi od 12 posto.

Predviđena je i mjera povećanja poreznog opterećenja, a riječ je o ‘zdravstvenom porezu’, odnosno mogućem uvođenju posebnog poreza na pića s prekomjernim udjelom šećera. Time je prihvaćena jedna od inicijativa ministra zdravstva Milana Kujundžića o pojačanom oporezivanju nezdravih navika.

Uoči sastanka Marić je najavio da bi nove mjere mogle stupiti na snagu već početkom rujna. ‘Hipotetski govorim, dakle ako se usuglasimo na razini Vlade i koalicijskih partnera i ako do kraja srpnja prezentiramo te mjere, idemo u javnu objavu u smislu toga da dva do tri tjedna imamo raspravu putem javnog savjetovanja. Prošle godine imali smo korisnih i dobrih komentara pa se nadam da ćemo i ove godine, i onda to u smislu podzakonskih akata najranije može stupiti na snagu prvog rujna’, rekao je Marić.

Kada je riječ o PDV-u, odustalo se od proširenja kruga proizvoda sa sniženom stopom od 13 posto. Podsjetimo, u prethodnom krugu reforme snižena je stopa PDV-a na svježe meso i ribu, jaja, voće i povrće te dječje pelene.

Nedavno objavljena analiza Hrvatske narodne banke pokazala je da smanjenje PDV-a nije donijelo željene efekte. Naime, analitičari HNB-a utvrdili su da su porezne promjene utjecale na smanjenje cijena, ali je efekt bio polovičan jer su trgovci od smanjenja PDV-a zadržali 50 posto za sebe povećanjem marži.