Preminuo hrvatski vojnik ranjen u Afganistanu

“Pripadnik 10. Hrvatskog kontingenta koji se nalazio u sklopu 10. hrvatskog kontingenta u NATO misiji potpore miru Resolute Support u Afganistanu, preminuo je danas, 24. srpnja 2019. godine oko podneva, od teških ozljeda opasnih po život zadobivenih rano jutros tijekom napada na vozilo Hrvatske vojske u Kabulu”, priopćeno je iz Ministarstva obrane.

Vozilo s hrvatskim vojnicima u Afganistanu je napao bombaš samoubojica na motociklu trokolici.

Imao je malu bebu i suprugu

Preminuo je pripadnik specijalnih snaga, vojnik Josip Briški, rođen 1992. godine koji je u Afganistanu bio angažiran na poslovima savjetovanja i mentoriranja Afganistanskih sigurnosnih snaga.

Bio je suprug i otac, imao je malu bebu.

Pet godina je u sustavu, a ovo mu je bila prva misija u Afganistanu.

Pomoć mu je pružena u američkoj bolnici, liječnici ga nisu uspjeli spasiti

Pomoć mu je nakon napada na vozilo u kojem je bio s još dvojicom hrvatskih vojnika pružena u američkoj bolnici u Baramu, no zbog težine ozljeda glave koje je zadobio preminuo je u bolnici. Druga dvojica vojnika su teže ozlijeđeni, no život im nije u opasnosti.

Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska izražavaju žaljenje, oštro osuđuju napad i ovaj nesretni događaj.

Ministar obrane Damir Krstičević izrazio je sućut obitelji preminulog vojnika.

Krstičević izrazio sućut

“U ovim najtežim trenucima za Hrvatsku vojsku i Ministarstvo obrane u ime svih pripadnika Hrvatske vojske, djelatnika Ministarstva obrane i u svoje osobno ime izražavam iskrenu sućut. Ovu tužnu vijest primio sam s boli i težinom u srcu. Ovaj trenutak duboko pogađa svakog pripadnika obitelji Hrvatske vojske i hrvatski narod. Zaista, ne postoje riječi utjehe i ono što može vratiti mladi život. Hrabro i časno u vječnost je otišao naš sin, vojnik, muž i otac i stao uz rame najvećih velikana i ratnika. Počivao u miru”, prenosi se u priopćenju Ministarstva obrane Krstičevićeva poruka.

Sućut obitelji izrazila i Kolinda

“Izražavam duboku tugu i sućut obitelji poginulog skupnika Josipa Briškog koji je na žalost podlegao ozljedama. U ovom teškom trenutku nadam se kako će obitelj stradalog Josipa pronaći snagu utjehe.

Iskreno vjerujem u uspješni oporavak ostalih ozlijeđenih vojnika, te kako ćemo ih ubrzo vidjeti u Hrvatskoj. Kako sam i sama svjedočila prilikom nekoliko posjeta našim kontingentima u Afganistanu, Hrvatska vojska u ovoj operaciji dokazuje visok stupanj pripremljenosti. Svjesni težine svojih zadaća, hrvatski vojnici pokazuju visok stupanj hrabrosti, morala i vjere u uspjeh međunarodne misije u kojoj sudjeluju, jer se Republika Hrvatska od suvremenih prijetnji poput terorizma štiti i daleko od njezinih granica.

U ovom trenutku naše su misli i molitve uz obitelji naših vojnika, posebno Josipa Briškog.”