fbpx

ŠEST GODINA U EU Lovrinović: “Hrvatska je u Europskoj uniji ono što je Kosovo bilo u Jugoslaviji”

“Hrvatska nakon 6 godina čvrsto drži predzadnje mjesto u EU. U bivšoj Jugoslaviji Kosovo je zauzimalo zadnje mjesto koje sada s Bugarskom u „Euroslaviji“ zauzima Hrvatska. Sjetite se kako su nam obećavali med i mlijeko, osvrnuo se prof. Ivan Lovrinović na obljetnici članska naše zemlje u Europskoj uniji.

“Ako pitate Plenkovića o rezultatima šestogodišnjeg bivstvovanja Hrvatske u EU onda ćete brzo shvatiti da ne živimo u istoj zemlji. Njemu je sve super. Plenković jučer navodi nevjerojatne koristi za Hrvatsku koje očito samo on vidi i nitko više. Tako su obmane i laži postale sastavni dio njegove politike. Pri tome će se čuti da se lavovski borilo uz brojne ucjene (posebno Slovenije), ali da smo uspjeli ući.

No, ajmo pričati argumentirano:

– U proteklih 6 godina dogodio se najveći egzodus najkvalitetnije radne snage u zapadne zemlje,
– broj stanovnika se smanjio, a posebno broj djece u vrtićima, školama i na fakultetima.
– Smanjio se iznos prosječne mirovine u odnosu na prosječnu plaću na neizdrživih 39%. – Javni i vanjski dug su rasli.
– Deficit vanjskotrgovačke bilance se stalno povećavao i on je od 2008. do 2017. godine dostigao 75milijardi kuna.
– Zaduženost građana i poduzeća je prevelika.
– Hrvatska ekonomija se nastavila deindustrijalizirati, a pravosuđe je rak rana čitavog sustava.
– Korupcija i dalje cvate.
– RH je više uplatila u EU proračun nego što je iz njega stvarno povukla.

Prije ulaska RH je bila na 61% životnog standarda u odnosu na prosjek EU, a sada smo na 59%.
Očekivali smo brži rast životnog standarda, veće plaće, pomoć EU u obračunu s korupcijom i rješavanje problema u pravosuđu. Očekivali smo više zajedničkih projekata u području industrije i proizvodnje. Očekivali smo da će EU prostor povećati izvoz naših proizvoda a ne samo naših radnika. Očekivali smo veću solidarnost…..

Slovenija ima sasvim drugačije rezultate, iako je duže od RH u članstvu EU (15 godina). Njima su plaće porasle u tom roku oko 60%, umirovljenici imaju značajno bolje mirovine, broj djece se značajno povećao kao i ukupan broj stanovnika. Oni nemaju problem iseljavanja. Povećali su izvoz a smanjili uvoz. I još puno toga. Kako su oni bolje prošli od nas? Zašto bolje stoje Mađari, Česi, Poljaci pa i Rumunji?

Odgovor može biti samo jedan; imali su ljude koji su vodili više računa o interesima svojih naroda i država negoli o interesima EU birokracije i krupnog EU kapitala. Imali su vodstva koja su bila poštenija i odgovornija. Jedna Slovenija se nije libila poslati specijalce u njihovu središnju banku da prekopaju urede, odnesu računala i otkriju dokaze za protuzakonite radnje unatoč pritisku iz Europske središnje banke. Poljska, Češka i Mađarska jasno govore da više ne žele da ih se gleda „s visoka“ iz Brisela. Mi nažalost takve državnike u izvršnoj vlasti nismo imali. Bili su to redom poslušnici ili neznalice, ili oboje.

No, u jednom ipak napredujemo, a to je samopromocija pojedinaca iz vodstva države prema EU institucijama.

Sluge i teklići

Dakle, nikakva unija nama neće pomoći dok se ne riješimo ovakvih struktura i pojedinaca, dok ne budemo više mislili na svoje interese. Da bi skrenuo pažnju od neuspjeha u proteklih 6 godina Plenković uz podršku HNB-a sada tvrdi da je to zbog toga što nismo uveli euro. Time nas još čvršće želi zakucati za dno Unije koja u vrijeme općeg ekonomske krize nema nikakve mehanizme solidarnosti, a uzela bi nam kunu. Sjetimo se 2008.g. kada su iz Brisela poručivali neka se svatko spašava sam kako zna i umije. Uistinu su to ljudi opasnih namjera i moramo ih se što prije riješiti.

Kraće rečeno: dok ne budemo imali nove ljude u Saboru i izvršnoj vlasti nećemo moći napraviti veliki zaokret kako unutar zemlje tako i u poziciji Hrvatske u EU i ostalom svijetu.

Sluge i teklići nikada nisu mogli voditi i graditi, oni su samo izvršavali tuđe planove i naredbe, zaključuje Lovrinović.